Ga direct naar inhoud
Terug

Route van OERRR - Op avontuur in het Waterloopbos

Waar: Waterloopbos

Speuren in het Waterloopbos
1 uur 0
3 km

Over de route

Deze wandelroute is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 6 jaar. Door middel van leuke weetjes en opdrachten komen ze meer te weten over de natuur en de geschiedenis van het Waterloopbos. In dit groene rijksmonument liggen de schaalmodellen van nog ruim dertig waterwerken verborgen. Nederlandse ingenieurs hebben hier jarenlang allerlei proeven gedaan om zo steeds beter te leren werken met water.

Om deze avonturenroute te lopen, volg je in het Waterloopbos de witte routepijltjes van de havenroute. Onderweg zie je blauwe 'route van OERRR' bordjes staan met daarop een nummer. Deze nummers verwijzen naar de nummers in de OERRR-opdrachtenwaaier. Deze kleurrijke opdrachtenwaaier met 17 opdrachten is verkrijgbaar in Paviljoen Het ProefLab//.

OERRR-lid: 3,50 euro
Niet OERRR-lid: 5,00 euro

Struin over spannende bospaadjes in het oudste bos van Flevoland en ontdek wat onderzoekers vroeger in dit bos deden! Hieronder een tipje van de sluier...

Waar kun je starten

Waterloopbos waterloopkundige modellen

Wat kom je onderweg tegen?

Deltawerk in Waterloopbos

1. Waterproef

Groot hè? In dit 'gebouw' maakte men vroeger golven van wel 2,5 meter hoog. Onderzoekers stonden dan te kijken en schreven op wat ze zagen. Het hielp hen om te bepalen hoe je het beste een dijk of stormvloedkering kon bouwen. Een stormvloedkering moet – net als een dijk - voorkomen dat bij storm en hoog water het land overstroomt. Op die manier lopen de mensen geen gevaar. Nederland heeft nog steeds stormvloedkeringen om mensen tegen het water te beschermen. Een van de belangrijkste ligt in Zeeland: de Oosterscheldekering. Die waterkering is hier getest! 

Klimmen en klauteren in Waterloopbos - Oerrr

2. Klimmen en springen

Hier aan het begin van het bos liggen veel oude boomstronken. Durf jij er op te klimmen of er overheen te lopen? Of ga je liever slootje springen? Iets verderop langs het verharde pad kan je aan de rechterkant over een greppeltje springen. Wie springt er het verst? En kan jij de overkant van alle bruggetjes langs deze wandelroute bereiken zonder de grond aan te raken?

Maasvlaktecentrale

3. Waterrijk

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aangelijnd

  • Marknesse, Paviljoen Het ProefLab//

  • Marknesse, Paviljoen Het ProefLab//

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda