Nieuws van de boswachter

Cursus vogels inventariseren (BMP) voorjaar 2020

11 februari 2020 | Jowien van der Vegte

Deze cursus is voor de iets gevorderde vogelaars die het leuk vinden om broedvogels te leren inventariseren of hun kennis bij te spijkeren. De cursus is toegespitst op het inventariseren van moeras- en rietvogels. Iets voor jou? Geef je dan snel op. Samen met de Vogelbeschermingswacht “Zaanstreek” en Natuurmonumenten organiseert Sovon (Samenwerkende Organisatie Vogelonderzoek Nederland) deze cursus Broedvogels inventariseren volgens de BMP-methode in het Wormer- en Jisperveld.

Tegenwoordig kunnen territoria in het veld meteen digitaal worden ingevoerd in een Avimap-App (foto: Peter Eekelder)

De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier veldbezoeken. Tijdens de theorieavonden lichten de cursusleiders de BMP-methodiek toe. BMP staat voor Broedvogel Monitoring Project.

De avonden worden afgewisseld met veldbezoeken, zodat je als cursist de theoretische kennis meteen in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de veldbezoeken ga je in een klein groepje op pad met een ervaren broedvogelteller. De resultaten van deze bezoeken voer je in via de Avimap-App of op papier en dan achteraf op de website van Sovon. Hierdoor leer je om de resultaten zelf te verwerken en te interpreteren. Voor reeds actieve tellers is de cursus een mooie manier om je kennis over de methode en je veldervaring bij te schaven.

Aan het einde van de cursus krijg je een toets en (ongetwijfeld) een diploma. Na deze cursus kan je zelfstandig een BMP-telling uitvoeren en de telgegevens verwerken. Wil je weten wat BMP precies is? Bekijk dan het filmpje via:  https://www.youtube.com/watch?v=7Q-8cgpBSPI&feature=youtu.be

Voor wie?

De inventarisatiecursus is voor de wat gevorderde vogelaars bedoeld die of al broedvogels inventariseren in een moerasgebied of die dit voor het eerst willen leren. Het is belangrijk dat je voldoende ervaring hebt met het redelijk goed herkennen van onder andere riet- en moerasvogels. Daar wordt wel één cursusavond aan besteed, maar verder is de cursus vooral gericht op het leren van de methode in theorie en praktijk. Als geïnteresseerde krijg je een oefenwebsite toegestuurd, waarop je je herkenningsvaardigheden kunt oefenen. Na de cursus kun je zelfstandig aan de slag om met mooie tellingen een waardevolle bijdrage te leveren aan goede gegevens over broedvogels in dit mooie natuurgebied.

Aan cursisten die nog niet actief zijn als vogelteller vragen we 25 euro voor de materiaalkosten.

Wanneer en waar?

De theorie-avonden zijn gepland op woensdagavond 25 maart, 8 april, 29 april, 13 mei en 3 juni. De veldbezoeken worden afgewisseld met de avonden. Deze vinden plaats in het Wormer- en Jisperveld of in telgebieden in de buurt. Deze praktijktellingen duren ca. 2 ½ tot 3 uur. Cursisten en begeleiders spreken dit samen af tijdens de eerste avond. Deze meestal vroeg startende praktijkochtenden zullen vooral in het weekend vallen.

De cursusavonden vinden van 19.30 – 21.45 uur plaats in het beheerkantoor van Natuurmonumenten (beheereenheid Noord Holland Midden), aan de Zaanweg 70 C  (1521 DM) te Wormerveer. Tegenover het station en ook genoeg gratis parkeren.

Meld je aan!

Heb je belangstelling of wil je je aanmelden? Laat dat dan uiterlijk 24 maart weten aan cursusleider Jelle Abma: [email protected]

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo