Nieuws van de boswachter

Gulle gevers maken nieuwe veeschuit mogelijk

23 juli 2019 | Eveline Blok

Trots is boswachter Hessel Zoer van Natuurmonumenten op de nieuwe veeschuit voor het Wormer- en Jisperveld. “Ik ben blij dat we deze investering hebben kunnen doen, mede namens een aantal gulle gevers uit de omgeving."

Nieuwe veeschuit

"Een veeschuit is een dure investering, maar hard nodig voor goed weidevogelbeheer. Met de boot brengen we koeien naar de vele eilandjes in het gebied om daar te grazen. Door de begrazing en de mest van de koeien ontstaat een rijk gevarieerd en bloemrijk grasland. En dat is heel belangrijk voor weidevogels, zoals de grutto, kievit, tureluur en kluut.

Voor hen is het Wormer- en Jisperveld één van de topplekken om te broeden. Er is voldoende beschutting door de variatie in grashoogte en in de randen van greppels, sloten en plas-draspercelen kunnen de kuikens op zoek naar insecten. Om veel insecten te hebben, is een gevarieerde bloemrijke weide nodig. En dié is er dankzij de koeien!

Multi-inzetbaar

De nieuwe schuit is zo geconstrueerd dat hij ook kan worden gebruikt om een trekker met maaiwerktuig en andere machines te verplaatsen. Zo is de boot veelzijdig inzetbaar. In het najaar kunnen we met de boot de koeien uit het veld weer naar stal brengen.”

Zelf het Wormer- en Jisperveld ontdekken

Een aanrader is om het gebied per kano te verkennen. We hebben een leuke route voor je uitgezet vanaf Kanocentrum Arjan Bloem in Jachthaven Weromeri.

Ook op het wandelrondje Schaalsmeerpolder zie je van alles. Deze gemarkeerde wandeling van ruim 4km start bij de Poelboerderij en geeft prachtige uitzichten over een deel van het gebied. Honden mogen aan de lijn mee. Als je langer wilt wandelen kun je tussen 15 juli en 15 oktober – met je laarzen aan – een tocht over het Laarzenpad Oosteinde maken (ingang Oosteinde 90, Wormer). 

Eveline Blok
Eveline Blok
logo