Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

Zuidkust van Schouwen

Welkom aan de Zuidkust van Schouwen

Dit uitgestrekte natuurgebied ligt aan de zuidkant van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland en is onderdeel van het grootste en natste nationale park van Nederland: de Oosterschelde. Wandelen en fietsen langs de Oosterschelde betekent altijd uitwaaien met een weids uitzicht over water en land.

Paul Begijn
Paul Begijn

Boswachter van dit gebied

Meer over Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde
  • Nieuws
  • Routes
  • Agenda
  • Projecten
  • Over het gebied

    Dit uitgestrekte natuurgebied aan de Oosterschelde ligt aan de zuidkant van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Wandelen en fietsen langs de Oosterschelde betekent altijd uitwaaien met een weids uitzicht over water en land.

    Hier gebeurt iets bijzonders. Natuur van vroeger krijgt hier weer volop de ruimte. De nieuwe, natte en zilte natuur is bestemd voor vogels en mensen. Een ruim groen landschap waar je kunt wandelen, fietsen, ‘vogelen’ en genieten.

    Tureluur

    Plan Tureluur

    De Zuidkust van Schouwen dankt haar bijzondere status aan een natuurontwikkelingsplan: Plan Tureluur uit 1991. De tureluur staat symbool voor de nieuwe natuur die hier afgelopen jaren is ontwikkeld. Deze vogel met oranje snavel en lange poten is hier het hele jaar door te zien.

    Uitwaaien aan de Oosterschelde

    Wandelen of fietsen langs de Oosterschelde betekent altijd uitwaaien met een weids uitzicht over water en land. Aan de Schouwse zuidkust ligt een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelpaden, rondom de inlagen en langs de Oosterschelde kust.

     

    De Plompe Toren aan de Zuidkust van Schouwen

    Bezoek de Plompe Toren

    Aan de rand van de Oosterschelde staat de Plompe Toren. Ooit hoorde de toren bij het welvarende dorpje Koudekerke. Door de oprukkende zee en het gevaar van een nieuwe stormvloed moesten de inwoners het dorp noodgedwongen verlaten en afbreken. Alleen de toren werd gespaard. In de toren is onlangs een nieuwe tentoonstelling geopend over het ecosysteem van de Oosterschelde en de cultuurhistorie van de toren en de inlagen. Vanaf de toren heb je ook een weids uitzicht over de Oosterschelde. Spot bruinvissen en zeehonden in het water of de vele vogels landinwaarts. Of loop langs de Oosterscheldedijk en bekijk de oude muraltmuren.

      Vogelparadijs

      De Zuidkust van Schouwen is één groot vogelparadijs. Niet alleen op de voedselrijke zandplaten en slikken komen duizenden kustvogels voor, ook landinwaarts in de inlagen zijn verschillende vogelsoorten te vinden. Bij laagwater zoeken ze eten op de slikken en platen in de Oosterschelde. Bij hoogwater vliegen ze landinwaarts om veilig achter de dijk te overtijen. Tienduizenden, soms honderdduizenden vogels zij aan zij. Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde en maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000.

      Roggenplaat

      Wegrestaurant de Roggenplaat

      Tegenover de Plompe Toren ligt de grootste en meest voedselrijke zandplaat van de Oosterschelde: de Roggenplaat. Bij laag water is de omvang van de plaat pas echt goed te zien. Zodra de eerste delen van de Roggenplaat droogvallen bij afgaand tij, spoeden honderden vogels zich richting de voedselrijke slikken. Wulpen, lepelaars, kanoeten, zilverplevieren, rosse grutto's en nog veel meer vogels eten er hun buikje rond. Sommige soorten zijn er jaarrond te vinden, maar vogels als de rosse grutto en zilverplevier gebruiken de zandplaat vooral als wegrestaurant op hun lange trektocht tussen hun overwinteringsgebieden in West-Afrika en broedgebieden in het hoge noorden. Voor hen is de Roggenplaat een rijk gedekte tafel om een paar weken op te vetten en energie op te doen.

      Door de aanleg van de Stormvloedkering en het deels wegvallen van dynamiek in de Oosterschelde, dreigen de zandplaten langzaam te verdwijnen. Om de Roggenplaat toekomst te geven hebben Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten de zandplaat eind 2019 laten opspuiten. Lees hier meer over het project.

      Schouwense Inlagen en Karrevelden

      Ga mee met de vrijwillige boswachters

      Natuurmonumenten houdt regelmatig georganiseerde activiteiten aan de Zuidkust van Schouwen. Proef zilte zaligheden, vaar mee naar de grootste zandplaat in de Oosterschelde of ga mee met de boswachter op zoek naar de bewoners van de zuidkkust.

      Opnames Vroege Vogels

      Oosterschelde in Vroege Vogels

      In de zomer van 2019 maakte BNN VARA Vroege Vogels een prachtige reportage over de Oosterschelde. Naast de verwondering werden ook de bedreigingen goed in beeld gebracht. Boswachter Paul Begijn bood de tv-ploeg een bijzondere overnachtingsplek aan, bovenop de Plompe Toren onder de sterren. Bekijk de uitzending hier. 

      Op zoek naar bruinvissen in de Oosterschelde

      Natuurmonumenten is de trotse partner van Studio Bruinvis, de technische installatie die het mogelijk maakt om live bruinvissen te horen in de Oosterschelde. Met Studio Bruinvis wordt het geluid van de in de buurt zwemmende bruinvissen vanaf een afstand van enkele honderden meters opgevangen op een hydrofoon, die aan een boei in het water hangt. Het geluid wordt via een radiozender live overgebracht naar het land waar een zuil met een radio-ontvanger staat. Met een duw op de knop van deze zuil kun je de aanwezige bruinvissen horen. Studio Bruinvis is te vinden op het havenhoofd van Zierikzee, een van de beste spotplekken om bruinvissen te zien.

      Studio Bruinvis is alleen te voet of per fiets te bereiken. Dit kun je doen vanaf de stad Zierikzee door langs het kanaal naar het zuiden te lopen, langs het prachtige natuurgebied Levensstrijd (onderdeel van Plan Tureluur).
      Komend met de auto kun je parkeren aan de Levensstrijdweg aan de dijk nabij het kantoor van Natuurmonumenten.

      Naar de actie

      Duik onder bij de Deltawagen

      Luister naar verhalen van de Deltawachters, kijk door een telescoop naar zeehonden, haal je onderwaterbrevet of speel Onderwatermemory XL. De prachtige Deltawagen staat van half juni tot half september 2020 bij de Plompe Toren.

      Activiteiten Deltawagen

      Historie van de Plompe Toren

      Tijdens deze wandeling geniet je van allerlei soorten vogels, zeehonden en beklim je de monumentale Plompe Toren met prachtige expositie. Met als beloning een 360-graden uitzicht over de Oosterschelde en inlagen!

      Ga naar de route
      Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

      De mooiste routes

    • Wandelen

      Wandelroute Levensstrijd: ‘langs water en land’, Zeeland

      Wandel door zilte natte natuurgebieden waar de sporen van de strijd tegen het water nog zichtbaar zijn.

      • 9,7 km
    • Wandelen

      Wandelroute rondom Plompe Toren, bij Burgh-Haamstede

      Kilometers van tevoren zie je de Plompe Toren al verrijzen uit het verder uitgestrekte landschap. De sporen uit het verleden van de eeuwige strijd tegen het water zijn zichtbaar.

      • 3,65 km
    • Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

      Agenda

      Bezoekersinformatie

      Bereikbaarheid

      Huisregels

      Praktisch

      Verkennen

      Extra informatie

      Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

      Nieuws van de boswachter

      Direct naar

      Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

      Wat wij hier doen

      Opknapbeurt voor broedvogeleilandjes

      De natuurgebieden aan de Zuidkust van Schouwen vormen een belangrijke broedplek voor onder andere kluten, kokmeeuwen, tureluurs, visdiefjes en andere kustvogels. Veelal soorten die van een kale ondergrond houden om te broeden. Om de kans op broedsucces te vergroten, zijn in de waterrijke delen broedvogeleilandjes aangelegd met schelpengruis. Doordat de eilandjes omsloten worden door water, worden de nesten minder snel leeggeroofd door predatoren als de rat of vos. Omdat vogels als de kluut en visdief graag op een kale bodem broeden, is het van belang om opkomend struweel tijdig te verwijderen. Ieder vroege voorjaar gaat een ploeg van vrijwilligers daarom richting de eilandjes om de broedplekken te ontdoen van opkomende struiken en boompjes. Waar nodig, wordt nieuw schelpengruis aangebracht. Op die manier zorgen we dat kustvogels ieder jaar weer rust en ruimte hebben om voor nageslacht te zorgen.

      Help ons de natuur te beschermen