Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute Levensstrijd: ‘langs water en land’, Zeeland

Waar: Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

Zierikzee
1 uur 0
9,7 km

Over de route

Loop door zilte, natte natuurgebieden waar de sporen van de strijd tegen het water nog zichtbaar zijn.

Natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke vormen een oase voor kust- en weidevogels. Tijdens de vogeltrek strijken hier duizenden vogels neer om uit te rusten en op zoek te gaan naar voedsel. Overwinteraars als de smient, wulp en wintertaling maken in de lente plaats voor broedvogels als de kievit, grutto en tureluur. Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar komen soorten als de rosse grutto, zilverplevier en kanoetstrandloper even aansterken tijdens hun verre reis.

Vogels, bruinvissen en weidse uitzichten

Loop door het land van weidse uitzichten en geniet van de kleurenpracht van bloemen en planten. Ontdek al hardlopend de vogelboulevard van Zeeland.

De knooppunten

De route volgt het knooppuntennetwerk. Start vanaf parkeerplaats Hoofdpoortstraat (vrij parkeren) in Zierikzee aan de bovenzijde van de dijk: 44-43-66-36-37-11-44. Je kunt de route inkorten via de knooppunten 67 en 37 (6 kilometer route).

Waar kun je starten

Zuidkust van Schouwen
Startpunt

Wat kom je onderweg tegen?

1. Startpunt

Welkom in Zeeland! Loop door het land van weidse uitzichten en geniet van de kleurenpracht van bloemen en planten. Ontdek al hardlopend de vogelboulevard van Zeeland.

De route volgt het wandelknooppuntennetwerk. Start vanaf parkeerplaats Hoofdpoortstraat (vrij parkeren) in Zierikzee aan de bovenzijde van de dijk: 44-43-66-36-37-11-44. Je kunt de route inkorten via de knooppunten 67 en 37 (6 kilometer route).

Bruinvis
Bruinvis

2. Bruinvis

Volg het pad tot het uiterste puntje van het havenhoofd. Hier vind je een van de beste spotplekken om bruinvissen te zien. Hoewel de bruinvis vaak wordt aangezien voor een dolfijn, is het familie van de walvisachtigen. Het is tegelijkertijd ook één van de kleinste walvissoorten. Bruinvissen kunnen maximaal 1.90 m worden. De dieren zoeken voedsel op en rond de zeebodem. Ze eten een gevarieerd menu van kleinere vissoorten als sprot en haring maar ook inktvissen en schaaldiertjes. De dieren duiken meestal voor zo’n 3 minuten onder water en blijven  zo'n anderhalve minuut aan de oppervlakte. Goed zichtbaar is de rugvin waarmee ze enkele seconden boven water komen.

Inlaag en karrevelden

3. Inlaag en karrevelden

Boven op de dijk heb je prachtig uitzicht over de inlaag en karrevelden van Levensstrijd. Vroeger werd de grond in dit gebied grotendeels afgegraven om de dijken te verhogen. Om een nieuwe watersnoodramp voor te zijn, werden op sommige plekken reservedijken aangelegd. Op die manier ontstond een inlaag. In de inlaag zijn de sporen nog te zien waarop de karren het grond afvoeren naar de dijk: de zogenaamde karresporen. Tegenwoordig is de inlaag een belangrijk voedsel en rustgebied voor kustvogels als de tureluur, scholekster en wulp.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda