Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Zwanenwater

Zwanenwater duinmeren

Twee blinkende duinmeren

Het Zwanenwater verrast mij nog elke dag, ook na 25 jaar als boswachter. Hier liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Het uitzicht over deze meren is altijd anders. Iedere dag landen er nieuwe vogels. En vanaf juni bloeien de orchideeën met duizenden tegelijk, een grandioos gezicht. Kom eens kijken, het Zwanenwater is in elk seizoen een wandeling waard.

Boswachter Lucien Knol
Lucien Knol

Boswachter van dit gebied

Meer over Zwanenwater

Vogels kijken vanaf het water

Het Zwanenwater is een geweldige plek voor vogels te spotten. Allerlei soorten komen hier tot rust tijdens de trek of bouwen hier hun nest. Er liggen drie overdekte vogelkijkhutten, deels in het water van waaruit je de vogels ongestoord kunt bekijken.

Wandelroutes met vogelkijkhutten

Mee met de boswachter

Wil je de geheimen van het Zwanenwater echt leren kennen? Ga dan mee met de boswachters. Er zijn regelmatig excursies buiten de paden, ook voor kinderen.

Bekijk de activiteiten
filter plus

De lente is begonnen

De orchideeën staan volop in bloei in het Zwanenwater. Kom genieten van deze bloemenzee.

Wandelroutes Zwanenwater
filter plus
Zwanenwater

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Zwanenwater, vlakbij Callantsoog

  Wandeling door de duinen. Geniet onderweg van orchideeën, vlinders en vogels en in het najaar van de rijkdom aan paddenstoelen.

  • 5 km
 • Wandelen

  Wandelroute langs Eerste Water, Zwanenwater

  Met dit rondje Zwanenwater van 2 kilometer krijg je een goed beeld van het Noord-Hollandse duingebied. Geniet van bloeiende orchideeën in mei en paarse heide in augustus. Vanuit de gemakkelijk toegankelijke kijkhut kun je vogels spotten in het duinmeer.

  • 2 km
 • Over het gebied

  Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen bij de kustplaats Callantsoog. Een heel divers duingebied van 600 hectare met uitzichten vanaf duintoppen, bloemrijke duinvalleien, heideveldjes en moerasbosjes. Blikvangers zijn de twee duinmeren. Je ziet het allemaal langs de twee wandelroutes. Midden in het duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa: het Eerste Water en iets zuidelijker het Tweede Water met het Bokkeneiland. Ze zijn in de loop van de 18de eeuw ontstaan door stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan, net achter de zeereep.

  Lepelaarskolonie in het Zwanenwater

  Vanaf het begin af aan trokken de zoetwatermeren veel vogels. Beroemd zijn de lepelaars die hier in de jaren zeventig in kolonie broedden, destijds een van de weinige plekken in Nederland. In die tijd waren er echter ook bouwplannen. Dat werd gelukkig voorkomen dankzij een grootschalige ledenactie. Met de aankoop in 1973 stelde Natuurmonumenten het Zwanenwater veilig. De meren zijn in de jaren 2007-2009 schoongemaakt en bevatten nu schoon water met daaromheen mooie moerasnatuur.

  Vogels spotten in het Zwanenwater

  Voor het zien van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn. Er broeden jaarlijks meer dan 75 soorten en het gebied ligt op de route van talloze trekvogels. Die vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je veel watervogels op de meren: smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers. Op het Bokkeneiland broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie en enkele lepelaars. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen. De vogels zijn goed te zien en de fotograferen vanuit drie vogelkijkhutten en vogelkijkschermen.

  De kleurrijke duinvalleien van het Zwanenwater

  Orchideeën groeien met duizenden tegelijk langs het wandelpad. Liefst tien soorten bloeien er van mei tot juli, van de zeldzame groenknolorchis tot de welriekende nachtorchis. Ze geven het Zwanenwater volop kleur, net als de witte parnassia, de roze echte koekoeksbloem en de gele grote ratalaar. In augustus kleurt het Zwanenwater paars door de bloeiende struik- en dopheide. Al die bloemenweelde trekt volop vlinders en insecten aan.

  Zwanenwater: Natura 2000 en Wetland

  Vanwege de rijke flora en fauna heeft het Zwanenwater een internationaal beschermde status; het is een Natura 2000-gebied (natuurgebied van Europees belang) en officieel Wetland-gebied (waterrijk natuurgebied van internationale waarde).

  De natuur van het Zwanenwater in

  Wandelen in het Zwanenwater kan van zonsopgang tot zonsondergang. Je kunt kiezen uit twee wandelroutes (2 en 4,5 kilometer) door de duinen van het Zwanenwater. Onderweg vind je vogelkijkhutten en mooie uitzichtpunten. Er lopen niet overal paden; rust is ontzettend belangrijk voor de vogels en andere dieren van het Zwanenwater. Toegang tot het Zwanenwater is gratis voor leden van Natuurmonumenten, donateurs van Landschap Noord-Holland en kinderen t/m 12 jaar. Niet-leden kunnen een dagkaart van 2 euro kopen (pin of contact). De automaten staan bij de entree van het natuurgebied.

  Het hele jaar door organiseert Natuurmonumenten excursies in het Zwanenwater. Met de boswachter kun je bijvoorbeeld lange wandelingen maken, op fotosafari gaan of meedoen met kinderactiviteiten.

  Bezoekersinformatie

  Extra informatie

  Honden niet toegestaan, met uitzondering van geleidehonden
  Geschikt voor rolstoelVogelkijkhut aan zuidwestkant van Eerste Water goed bereikbaar onder begeleiding.
   EntreekostenVoor toegang tot dit gebied betaal je € 2,- per persoon. Je kan dit betalen met pin, sms dienst (aangegeven op locatie) of contant. Voor leden van Natuurmonumenten of Landschap Noord-Holland is de toegang gratis.

   Direct naar

   Zwanenwater

   Wat wij hier doen

   Natuur in topvorm

   Natuurmonumenten beschermt en beheert het Zwanenwater al meer dan 40 jaar en dat is te zien. Het rijk gevarieerde duinlandschap ligt er in topconditie bij. Er leven meer dan 360 zeldzame plant- en diersoorten. Om die rijkdom te behouden worden de hooilandjes waar de orchideeën bloeien ieder jaar gemaaid. Ook heeft het Zwanenwater grasmaaiers in dienst, koeien en schapen voorkomen dat het duin dichtgroeit met grassen. De boswachters doen het werk niet alleen. Ze krijgen hulp van een grote groep vrijwilligers die zich het hele jaar door voor het Zwanenwater inzetten. Ze helpen mee met het beheer, geven excursies en zorgen voor het onderhoud van de paden en vogelkijkhutten. Natuurmonumenten beheert ook de naastgelegen Uitlandse Polder. Die is van levensbelang voor de natuur in het Zwanenwater. Door de waterstand op peil te houden, wordt voorkomen dat het Zwanenwater uitdroogt.

   Help mee en word lid
   Zwanenwater

   Nieuws van de boswachter

   logo