natuurgebied

Beeckestijn

nieuws

40.000 bollen geplant op Beeckestijn

Op initiatief van Natuurmonumenten en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) zijn op buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid bijna 40.000 stinzenbollen geplant.

Jonkheer Hugo Boreel en zijn neef Lucas Boreel, nazaten van de laatste bewoners van Beeckestijn, hebben samen met wethouder Annette Baerveldt de eerste bollen geplant in de historische tuin van hun voorvaderen. Zij werden daarbij geholpen door ruim 75 leerlingen van de Bosbeekschool uit Santpoort-Noord, tuinvrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten. Ook leerlingen van de Jan Campertschool uit Driehuis zijn langsgeweest om te helpen met het planten van duizenden bloembollen.

Versterkingsplan

De plantactie vormt onderdeel van een tienjarig versterkingsplan van Natuurmonumenten om de aantrekkelijkheid van Beeckestijn voor binnen- en buitenlandse bezoekers te verbeteren. Vanaf het vroege voorjaar staat buitenplaats Beeckestijn in bloei.

Stinzenplanten

Buitenplaats Beeckestijn heeft de grootste collectie stinzenplanten van Nederland. Deze planten zijn rond de tweede helft van de 19e eeuw aangeplant op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen en hebben zich tot op de dag van vandaag weten te handhaven. De mix van stinzenbollen die nu op Beeckestijn geplant wordt bestaat uit sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem,  narcissen, winterakonieten, sterhyacinten, vogelmelk, Italiaanse aronskelk, boshyacint, holwortel, kievitsbloem, lenteklokje en zomerklokje. De stinzenbollen zijn door de KAVB en bollenbedrijf C.S. Weijers & Zn uit Hillegom aangeboden aan Beeckestijn.

Historische bloembollen

Behalve stinzenbollen worden ook enkele duizenden bloembollen van oude rassen geplant, afkomstig van de Hortus Bulborum in Limmen.

word nu lid