natuurgebied

Sint-Pietersberg

nieuws

Aanleg mountainbikeroute op de Sint-Pietersberg

De Sint-Pietersberg is vanwege zijn ligging een uniek natuurgebied. Door de ondergrond van mergel en zijn zuidelijke ligging komen er dieren en planten voor die nergens anders in Nederland voorkomen. Maar ook op een andere manier is de ligging van de Sint-Pietersberg uniek. De stad Maastricht grenst letterlijk aan de berg. Daardoor kan het er druk zijn. Om toch iedereen de kans te geven van de natuur op de Sint-Pietersberg te laten genieten is het belangrijk de paden zodanig in te richten dat bezoekers elkaar niet hinderen.

Mountainbiken, wandelen, natuur en cultuurhistorie gaan samen

Ook voor mountainbikers is de Sint-Pietersberg door zijn reliëf een mooie uitdaging. Tot nu toe was er op de Sint-Pietersberg geen mountainbikeroute. De mountainbikers die er fietsen maken (illegaal) gebruik van de wandelpaden en conflicten met wandelaars komen regelmatig voor. Ook wordt er gefietst op kwetsbare plekken die historisch van belang zijn, zoals rondom Fort Sint-Pieter. Om te zorgen dat mountainbiken, wandelen en cultuurhistorie voortaan beter samen gaan wordt er vanaf september 2017 een uitdagende mountainbikeroute aangelegd. Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL), lokale mountainbikevereniging Trailz043 en Natuurmonumenten werken daarin nauw samen.

Uitdagende nieuwe mountainbikeroute

De uitdagende singletrack van zo’n 7 km lang en maximaal 80 cm breed zal worden aangelegd op het meest zuidoostelijke deel van de Sint-Pietersberg, rond de Observant. De route sluit aan op de mountainbikeroute over het Belgische deel van de Sint-Pietersberg. De route wordt gebouwd door Patrick Jansen van Tracks and Trails (trackstrails.nl). Hij heeft veel ervaring met het bouwen van duurzame mountainbikeroutes en is verantwoordelijk voor de bouw van tientallen routes in Nederland. Bij het ontwerpen en aanleggen van de route is er speciaal op gelet dat de bijzondere dieren en planten die op de Sint-Pietersberg voorkomen worden beschermd.

Vanaf het gereedkomen van deze officiële mountainbikeroute wordt er strenger gecontroleerd en beboet voor mountainbiken buiten de route.

word nu lid