Ga direct naar inhoud
Nieuws

Alle kinderen de natuur in! Want dat is beter voor hen én voor de natuur

22 september 2022 | Shanti Haas

Kinderen spelen nog maar weinig in de natuur en dat is slecht nieuws voor de natuur. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit. Doordat kinderen opgroeien met minder natuur en biodiversiteit, beschouwen zij dit als het ‘nieuwe normaal’. Zo worden onze standaarden voor wat natuur is steeds lager. Ook zijn deze kinderen in hun volwassen leven minder geneigd om de natuur te beschermen. Om deze trend tegen te gaan, richtte Natuurmonumenten tien jaar geleden al het kinderprogramma OERRR op. Inmiddels hebben ruim 100.000 jonge natuurbeschermers zich aangesloten bij OERRR.

Header modder

Met de jubileumcampagne ‘Iedereen de modder in!hoopt OERRR dit najaar nog meer kinderen te bereiken. Rinia Willemse, programmamanager en mede-bedenkster van OERRR: “Onze mooie natuur heeft beschermers nodig, nu en in de toekomst. Maar uit dit onderzoek blijkt eens te meer dat kinderen steeds minder in en met de natuur spelen. Ook werd duidelijk dat veel kinderen de mens niet vanzelfsprekend als onderdeel van de natuur beschouwen. Hoog tijd om de verbinding met de natuur te herstellen en dat begint met buitenspelen. Dat is bovendien ook nog eens hartstikke leuk en gezond.” Kinderen die geregeld in de natuur spelen, zitten lekkerder in hun vel, slapen beter en zijn minder vaak ziek. Hun probleemoplossend vermogen neemt toe en ze worden creatiever. Lees alles over de gezondheidsvoordelen van natuur in het Whitepaper ‘Geef kinderen de natuur (terug)’ van OERRR en omgevingspsycholoog Agnes van der Berg.

Grijs is het nieuwe groen

Dat niet alleen kinderen, maar ook de natuur zelf baat hebben bij buitenspelen, blijkt uit recent onderzoek van Bernadette van Heel, Riyan van den Born en Noelle Aarts van de Radboud Universiteit. Ten eerste vanwege het ‘shifting baseline syndrome’. Onderzoekster Van Heel omschrijft dit als volgt: “Er is sprake van een ‘geheugenverlies’: wat in onze generatie normaal is qua natuur, gaan we als de standaard zien, terwijl eerdere generaties waarschijnlijk natuur gewend zijn met bijvoorbeeld een grotere biodiversiteit. Als we ons niet bewust zijn van dit fenomeen, worden onze standaarden voor wat natuur is steeds lager.” Zo vinden we het nu al spectaculair als we tien grutto’s zien overvliegen, terwijl onze grootouders gewend zijn om er minimaal honderd te zien.

Onbekend maakt onbemind

Ten tweede zijn we als mensen geneigd alleen te willen beschermen wat we kennen en waar we van houden. Onvergetelijke momenten die je als kind meemaakt in de natuur, zorgen ervoor dat je het als volwassene normaal vindt en dat je je ervoor in wilt zetten om de natuur te behouden en beschermen. Rinia Willemse concludeert: ”Het is dus ook voor de toekomst van de natuur in Nederland cruciaal dat kinderen vaak in aanraking komen met natuur.”

Onderzoek onder kinderen

Voor het onderzoek van de Radboud Universiteit tekenden ruim 1500 basisschoolleerlingen hun favoriete buitenspeelplek. Het resultaat: veel speeltoestellen die door mensen gemaakt zijn. Gras en zand onder de speeltoestellen zagen de kinderen als natuur. Slechts een heel klein deel van de kinderen tekende een bos, of een andere plek in de natuur waar kinderen kunnen rennen, spelen en ontdekken. De onderzoekers benadrukken dat het van groot belang is dat er meer natuurlijke plekken komen waar kinderen zelfstandig kunnen komen en spelen. Daar kunnen ze hun energie kwijt, ontwikkelen ze probleemoplossend vermogen en komen ze in aanraking met de natuur.

Kinderboekenweek en Minecraft challenge

Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken, pakt OERRR dit najaar groots uit. Onder andere door een bijzondere samenwerking met de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek is ‘gi-ga-groen’ en de opening op 5 oktober vindt plaats in en om speelnatuur van OERRR. Ook Kinderen voor Kinderen komt optreden en hun videoclip ‘Gi-ga-groen’ werd daar opgenomen. Samen met de Kinderboekenweek ontwikkelde OERRR de ‘Waanzinnige Minecraft Boomhut Challenge’, waardoor ook jonge gamers in aanraking komen met natuur. Willemse: “Door digitalisering en verstedelijking komen kinderen steeds minder in de natuur. Daarom willen we in Minecraft, een digitale wereld waar veel kinderen tegenwoordig te vinden zijn, een virtueel zaadje planten om de liefde voor natuur aan te wakkeren. En natuurlijk moedigen we ze aan om hun virtuele boomhutontwerp ook in het echt te gaan maken!” Klik hier om mee te doen met de waanzinnige boomhut challenge.

Tien jaar OERRR

Op 24 september bestaat OERRR tien jaar. In tien jaar tijd hebben we heel wat natuurtips verzameld en de beste hebben we gebundeld in ‘Het boek van OERRR’, vanaf deze week in boekhandels en online verkrijgbaar. Het boek staat boordevol inspiratie, tips, weetjes en uitjes om buiten op avontuur te gaan en de modder in te duiken. Ook ontwikkelde OERRR een speciaal lespakket voor basisscholen. En uiteraard kunnen in de herfstvakantie weer vele duizenden boswachters in de dop op avontuur tijdens de Wilde Buitendagen. Met al deze activiteiten wil OERRR zoveel mogelijk kinderen én hun ouders te bereiken met de boodschap: ga vaker de natuur in. En die natuur, die begint gelijk achter je (voor)deur, waar een tak ligt, of een bloem groeit. Ben jij vandaag al buiten geweest? 

Iedereen de modder in! Voor een gezonde dosis viezigheid

Over de onderzoeken

Het Centre Connecting Humans and Nature aan de Radboud Universiteit waar het onderzoek van de Bernadette van Heel, Riyan van den Born en Noelle Aarts plaatsvond, is medegefinancierd door Natuurmonumenten. De onderzoekers zijn volledig onafhankelijk te werk gegaan. Bekijk hier de samenvatting van het onderzoek met een link naar hun volledige publicatie: https://www.ru.nl/onderzoek/onderzoeksnieuws/laat-kinderen-vaker-zelfstandig-in-de-natuur-spelen

Het whitepaper ‘Geef kinderen de natuur (terug)’ van Prof. Dr. Agnes van den Berg van Rijksuniversiteit Groningen/Bureau Natuurvoormensen samen met Dr. Femke Beute van Rijksuniversiteit Groningen/bureau LichtGroen Welzijn werd samengesteld in opdracht van OERRR. Lees hier de samenvatting met een link naar het volledige verslag: https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/6-redenen-waarom-buiten-spelen-de-natuur-gezond

 

Logo 10 jaar OERRR
Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter