Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bescherm de berm, plant een maai-me-nietje

26 mei 2020 | Ruben Vermeer

Ook dicht bij huis is veel natuur te vinden. In tuinen, plantsoenen en parken, maar ook in bermen leeft van alles en nog wat. Zoals paardenbloemen en madeliefjes waar insecten nectar uit de bloemen halen. Maar maai je de berm te vroeg, dan maai je ook het voedsel voor bijen en vlinders. Bescherm de bewoners van de berm, plant een maai-me-nietje!

Maai-me-nietje-bermbordje

Ook dat onooglijke stukje gras bij je parkeerplaats of de berm in jouw straat kan vol staan met bloemen en gonzen van de insecten. Vaak wordt dit soort stukjes gemeentelijk groen nog te rigoureus gemaaid. Dan wordt alles in één keer gemaaid of te vroeg in het jaar. Met een strak grasveld tot gevolg, waar insecten niets te zoeken hebben.

Heb jij ook zo’n plek in de buurt waar wel wat minder gemaaid kan worden? Plaats dan een maai-me-nietje. Je maakt hem zelf met de handige toolkit. Wie weet staat jouw buurt straks vol bloemen dankzij maai-me-nietjes!

Bekijk hier hoe je een maai-me-nietje maakt (pdf)

Ga voor meer natuur in jouw buurt

Maai je de berm te vaak of te vroeg, dan komen de kruiden tussen het gras niet tot bloei. Zonder bloeiende planten is er geen bloemzaad voor het volgende seizoen. En geen nectar voor de insecten die in de berm leven. Zonder insecten is er ook geen voedsel voor jonge vogels. Zo hangt alles met elkaar samen in de natuur. Door te vaak of te vroeg te maaien neemt de biodiversiteit af en leven er minder planten en dieren in je buurt. Dat kan anders door bijvoorbeeld in plukjes te maaien of bepaalde stukjes in de berm te laten staan. Daar groeit de natuur van!

Wil je jouw gemeente oproepen wat minder te maaien en wat meer te zaaien? Met deze voorbeeldmail van boswachter Ruben is dat zo gepiept:

Download hier de voorbeeldbrief aan de gemeente

Maaien in natuurgebieden

Natuurmonumenten maait op plaatsen waar dat nodig is pas na 15 juni. We doen dat rustig, zodat vogels, insecten en andere dieren de kans hebben een veilig plekje te zoeken. Op stukken waar zeldzame planten staan, maaien we zelfs nog later. En we zetten ‘cyclisch maaibeheer’ in. We laten een strook staan, die ook de volgende maaibeurt niet gemaaid wordt en pas het jaar daarop weer aan de beurt is. Het eindbeeld is veel kleurrijker en vol leven.

Ruben Vermeer
Ruben Vermeer