Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijenbrigade van OERRR maakt eerste tuin bij-vriendelijk

18 april 2018 | Annerieke Velvis

De bijenbrigade van OERRR heeft het voorbeeld gegeven: samen met 20 kinderen hebben zij in Rotterdam een tuin 'bij-vriendelijk' gemaakt. Ze haalden de tegels eruit, plantten en zaaiden bij-vriendelijke planten en plaatsten insectenhotels. De make-over van de tuin is het startschot van een campagne om in heel Nederland tuinen bij-vriendelijk te maken. Alle kinderen in Nederland kunnen meedoen!

Help de bij

Tuintegels funest

Het gaat slecht met de bijen in Nederland. Meer dan de helft van de 357 bijensoorten die in ons land leven, wordt met uitsterven bedreigd. Een belangrijke oorzaak van de afname is de intensieve landbouw. Maar ook de verstening van de tuinen zorgt ervoor dat bijen weinig voedsel en leefruimte hebben. Ruim de helft van onze tuinen ligt vol met tegels en grind. Daardoor zijn ze voor bijen onbewoonbaar gebied geworden. Er zijn geen bloemen waar ze voedsel uit halen en geen plekken waar ze nesten kunnen maken.

Bijenbrigade

De kinderen van OERRR leggen zich hier niet bij neer en dagen hun ouders en alle andere tuineigenaren van Nederland uit om in actie te komen. De bijenbrigade van OERRR - in het dagelijks leven boswachters van Natuurmonumenten - helpt hen daarbij. De ambitie? Met alle kinderen van Nederland alle Nederlandse tuinen bij-vriendelijk maken. De bijenbrigade gaat vanaf nu op pad door het hele land om samen met kinderen de bij te redden. 

Bijenbrigade

Het verschil maken

“Als je je realiseert dat sommige bijensoorten elke vijftien minuten nectar moeten eten om te overleven, is het geen wonder dat ze het zo moeilijk hebben”, zegt hoogleraar Koos Biesmeijer. Hij is wetenschappelijk directeur van Naturalis, een van de initiatiefnemers van Nederland Zoemt en bestuurslid van Natuurmonumenten. “Natuurlijk heb je als individu maar beperkte invloed op de impact van industrie en landbouw op de insectenwereld, maar je kunt wel degelijk in je eigen omgeving het verschil maken. Elke tegel eruit en bloeiende plant erin is al winst.”

Annerieke Velvis