natuurgebied

Oisterwijkse Bossen en Vennen

nieuws

Bijzondere planten keren terug dankzij herstel van oevers Centrale Vennen

Bijzondere planten zoals drijvende waterweegbree, zonnedauw en de gesteelde glaskroos zijn aan de oevers van de Centrale Vennen in Oisterwijk gespot. Vorig jaar herstelde Natuurmonumenten de oevers van het Van Esschenven, Goorven en Witven. De open, glooiende en zanderige oevers moesten zeldzame oeverplanten weer een kans geven. Deze eerste resultaten zijn pril maar veelbelovend!

Een gaaf gerand groen blad van de drijvende waterweegbree dat teer op het wateroppervlak rust. Of de kleverige druppeltjes op de uiteinden van de zonnedauw. Wie goed de oevers afspeurt tijdens een wandeling langs de Centrale Vennen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen heeft grote kans deze bijzondere  oeverplanten te zien. En ook soorten als snavelbies, moerashertshooi, moeraswolfsklauw en gesteeld glaskroos zijn langs de oevers gesignaleerd.

Glooiende, open oevers
Oeverplanten hebben warmte en ruimte nodig om te overleven. Oftewel open oevers die volop zonlicht vangen en die soms onder water lopen en dan weer droogvallen. Tot een jaar geleden zorgden steile met bomen begroeide oevers er echter voor dat deze bijzondere oeverplanten werden verdrongen.

Natuurmonumenten maakte daarom vorig jaar september de oevers weer zanderig en glooiend.  De maatregelen zijn voor natuurbegrippen nog maar kort geleden. “Dat bepaalde soorten nu al vaker voorkomen en er zelfs nieuwe soorten zijn bijgekomen, is dus geweldig nieuws,” aldus Hans Hofland, boswachter bij Natuurmonumenten.  
 

Steun voor een bijzonder gebied
De Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn een Natura2000-gebied en maken dus deel uit van een Europees netwerk van natuurgebieden met bijzonder flora en fauna. Door deze status kan het leefgebied nog beter beschermd en duurzaam ontwikkeld worden.  Natuurmonumenten kon deze maatregelen uitvoeren dankzij een bijdrage van provincie Noord-Brabant.

Wil je de Centrale Vennen met eigen ogen zien?
Loop dan de gele of blauwe route en geniet!

 

 

 

 

Oisterwijkse vennenFotograaf: Anja

 

word nu lid