natuurgebied

't Waliën

nieuws

Boommarter met jongen in De Graafschap

Fotograaf: Ben WaletBron: Natuurmonumenten

Een boommarter in natuurgebied ’t Waliën, Graafschap, heeft voor de derde keer jongen gekregen. Moeder boommarter en haar jongen werden door onderzoekscamera’s op film vastgelegd.

In 2011 werd voor het eerst vastgesteld dat boommarters in ’t Waliën een nestje hadden. Dit jaar bleken er twee moertjes (vrouwtjesboommarters) met jongen te zijn. Helaas is een van de twee doodgereden. Het andere moertje heeft drie jongen. Bekijk het filmpje (dat recentelijk gemaakt is, ondanks de datumweergave):

Holen

Boommarters hebben in hun woongebied meerdere holen. Ze gebruiken als hol meestal een holle boom of een verlaten nest van een eekhoorn of zelfs een duivennest. Ook maken ze gebruik van grote nestkasten, en een enkele keer verblijven ze zelfs op zolders en in dassenburchten.

Flinke eter

De boommarter is een flinke eter: iedere dag neemt hij 20% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel tot zich. Het is een vleeseter: hij jaagt voornamelijk in bomen op eekhoorns en op de grond op kleine zoogdieren als muizen en konijnen. In de lente en de zomer jaagt hij ook op vogels en kikkers. Aan het einde van de zomer breidt hij zijn menu uit met honing, loop- en mestkevers, bessen en paddenstoelen en in de winter met aas.

word nu lid