natuurgebied

Oud Groevenbeek

nieuws

Boswerkzaamheden Oud Groevenbeek

Op Landgoed Oud Groevenbeek is een aannemer in opdracht van Natuurmonumenten bezig met kapwerkzaamheden. De werkzaamheden zijn nodig om meer variatie in het bos te krijgen.

In het hart van het landgoed gaat Natuurmonumenten op verschillende plekken in het bos dunnen. Hierdoor komen de mooiste bomen vrij te staan en krijgen de kans onbelemmerd door te groeien tot statige landgoedbomen. In het omliggende bosgedeelte is het doel vooral om meer licht op de bodem te krijgen. Door kleine en enkele wat grotere ’gaten’ in het bos te maken komen er meer kruiden, meer natuurlijke verjonging en meer variatie in licht en donker, dicht en open, oud en jong bos. Ook bij de traditionele hakhoutpercelen is plaatselijk kap noodzakelijk om het hakhout meer licht te geven. Meer variatie in het bos betekent dat meer planten en dieren hier hun plekje kunnen vinden. De werkzaamheden komen voort uit de natuurvisie die Natuurmonumenten heeft voor het landgoed.

Planning

Het zagen en uit het bos slepen van de bomen moet voor 15 maart klaar zijn. Daarna heeft de aannemer nog enkele weken de tijd om het hout af te voeren. Bij de uitvoering van de werkzaamheden kan er enige overlast ontstaan doordat paden slecht begaanbaar zijn of (tijdelijk) worden afgesloten. Natuurmonumenten probeert de overlast beperkt te houden. Wegen en paden die door de werkzaamheden beschadigd raken, worden na afloop weer hersteld.
 

word nu lid