natuurgebied

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

nieuws

Dampende dassenburcht

Fotograaf: Aaldrik Pot

De winterse kou leverde vorige week prachtige plaatjes op. André Janssen, vrijwilliger bij Natuurmonumenten, maakte een unieke filmopname van een dampende dassenburcht. Zijn filmpje werd door Vara's Vroege Vogels in de rubriek 'Zelf Geschoten' uitgeroepen tot beste inzending. Op social media werd het filmpje al snel 10.000 keer bekeken en veel gedeeld.

De warmte van een slapende dassenfamilie

André was met met andere vrijwilligers van de dassenwerkgroep aan het werk in de Loonse en Drunense Duinen, toen zij dampende wolken uit de grond zagen opstijgen: "Wij waren de bomen rondom de dassenburcht aan het markeren, zodat de dassenburchten tijdens de boswerkzaamheden met rust worden gelaten."De damp is afkomstig van een slapende dassenfamilie in het hol, die veel warmte produceert. Door een combinatie van een lage omgevingstemperatuur en het zonlicht waren de condenserende dampen goed te zien. André pakte zijn smartphone en filmde dit bijzondere fenomeen. "Het was voor het eerst dat wij zoiets zagen,” vult Jan Verhagen, boswachter bij Natuurmonumenten aan.

Het gaat goed met de das

Door overbejaging was de das in de Loonse en Drunense Duinen helemaal verdwenen. In 1998 heeft Natuurmonumenten in samenwerking met Das&Boom en Brabants Landschap weer dassen uitgezet. Inmiddels gaat het zeer goed met de das en leven er eind 2015 inmiddels 182 dassen in het gebied. Zij leven verdeeld over 59 families in 52 dassenburchten. De grootste dassenburcht met een oppervlakte van 2000 vierkante meter heeft zelfs 77 ingangen. Vandaar dat André bij de burcht ook meerdere dampende uitgangen kon filmen. 

 

word nu lid