natuurgebied

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

nieuws

De eerste lammetjes zijn geboren

Tijd voor beschuit met muisjes, want de eerste twaalf lammetjes van de schaapskudde van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen hebben het levenslicht gezien!

Schaapsherder Bart heeft de komende tijd zijn handen vol aan de lammetjes, want hij verwacht er ruim 600. De verwachting is dat er tot eind maart nog lammetjes geboren gaan worden.

Deze vroege geboortegolf is niet toevallig. “Begin april gaan we weer de hei op en dan is het belangrijk dat de lammetjes sterk genoeg zijn om mee te gaan,” legt schaapsherder Bart van Ekkendonk uit. “Van de kou hebben ze helemaal geen last. De ooi kan het lammetje genoeg te drinken geven en dan krijgt zo’n lammetjes het vanzelf warm.” 

Wollige beheerders

Bart hoedt zijn schaapskudde al een aantal jaar in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. De kudde graast in het gebied van april tot en eind november en helpt Natuurmonumenten bij het beheren van de heide.

“De duinen zijn een unieke plek, maar die houden we alleen in stand als het zand kan stuiven,” vertelt Inge van Dongen, boswachter van Natuurmonumenten. “Daarom is het belangrijk dat het gebied open blijft. De schapen grazen de grassen en de jong opkomende boompjes weg en hierdoor groeit de vlakte niet dicht.”

word nu lid