natuurgebied

Nationaal Park Dwingelderveld

nieuws

Dwingelderveld cruciaal voor zeldzame bijen

Fotograaf: © Natuurmonumenten - Albert Kerssies

In 2016 heeft het EIS kenniscentrum Insecten een onderzoek gedaan naar de bijen van het Nationaal Park Dwingelderveld. Welke bijen en hommels komen hier voor en hoe ontwikkelen de populaties zich. Resultaat: een rijke bijenstand met zo’n 87 soorten wilde bijen, waaronder hele bijzondere. Drie bijensoorten komen vrijwel alleen nog voor in Drenthe. Het (natte) heidegebied van het Dwingelderveld speelt een cruciale rol.

Bijzondere bijen met bijzondere namen

Tormentilzandbij, heidehommel en zadeldwergzandbij….allemaal bijen die zeldzaam zijn, bedreigd of zelfs ernstig bedreigd, maar toch voorkomen in het Dwingelderveld. Juist omdat de variatie aan planten zo groot is en de planten op verschillende momenten bloeien, kunnen de wilde bijen ‘hun’ voedselplant hier vinden. Ook nestgelegenheid moet er zijn: is er open, kaal zand, reliëf, oude bramenstengels om in te nestelen!

Zijn honingbij en wilde bij concurrenten?

In het onderzoek is ook bekeken of honingbijen en wilde bijen elkaar beconcurreren. Zowel honingbijen als wilde bijen verzamelen stuifmeel en nectar. Honingbijen geven de voorkeur aan massaal bloeiende planten. Zij kunnen tot 6 kilometer naar voedsel zoeken. Wilde bijen zoeken op korte afstand en naar specifieke plantensoorten. Hoe ver moeten bijenkasten met duizenden honingbijen van de voedselplekken van wilde bijen staan? In ieder geval zo ver mogelijk van de belangrijkste planten voor de wilde bij!

bijenkasten honingbij op het DwingelderveldFotograaf: © Natuurmonumenten - Albert Kerssies

Tip 1:

Fascinerende kost: Inventarisatie van de bijen van het Nationaal Park Dwingelderveld bij Natuurmonumenten van EIS kenniscentrum insecten

Tip 2:

IVN Westerveld houdt een interessant symposium op 9 en 10 juni a.s. over bijen, bermen en biodiversiteit. 

Tip 3:

Bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld is een kleine beestjestuin. Daarin staat ook een insectenhotel voor wilde bijen. Aan de dichtgemetselde gaatjes kun je zien, dat het hotel bewoond wordt door…..wilde bijen.

Tip 4:

Voor kinderen: doe mee aan de OERRR doe-middag dierenmanieren op 3 mei in Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Kinderen maken dan zelf een eigen insectenhotel.

word nu lid