natuurgebied

Sint-Pietersberg

nieuws

ENCI-groeve weer open voor wandelaars en natuurliefhebbers!

Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (samenwerkingsverband van Natuurmonumenten, ENCI, Stichting Sint-Pietersberg Adembenemend, Gemeente Maastricht en Provincie Limburg) heeft besloten om de ENCI-groeve op 5 oktober aanstaande weer open te stellen voor publiek. Bezoekers die willen genieten van de natuur zijn vanaf dat moment opnieuw van harte welkom.

De groeve moest in juni helaas gesloten worden vanwege een overweldigende belangstelling, waardoor er vooral rondom het natuurbad onveilige situaties ontstonden. De groeve is nu zodanig aangepast dat er geen onveilige situaties bij het natuurbad kunnen ontstaan en wandelaars en natuurliefhebbers weer kunnen genieten van deze bijzondere omgeving.

Aanpassingen rond het natuurbad

De omgeving van het natuurbad is heringericht en het betreden van het water is onaantrekkelijk gemaakt door het waterpeil te verlagen. Om het natuurbad staat een hek voor zolang als de definitieve herinrichting nog niet is voltooid. De nu getroffen maatregelen zorgen er voor dat de onbeheersbare situatie van het voorjaar wordt voorkomen. In alle waterplassen in de ENCI-groeve mag niet meer gezwommen of pootje gebaad worden. In de hele groeve geldt tot nader orde een zwemverbod.

Werkzaamheden komende winter

In het zuidelijk deel van de overgangszone in de groeve wordt tijdens de komende winter vanaf 1 november nog kalksteen gewonnen. In de maanden dat gewonnen wordt blijft de groeve voor wandelaars alleen toegankelijk vanaf de trap. Informatiecentrum Châlet d’n Observant blijft gewoon open voor publiek, maar is dan alleen toegankelijk via de Lage Kanaaldijk. Vanaf 1 november en 1 mei kan er dus enkele maanden geen doorsteek gemaakt worden tussen beide ingangen.

Wandeling door de groeve

Vanaf het uitzichtplatform aan het einde van de Luikerweg kunnen bezoekers via de trap in de ENCI-groeve afdalen. Via een wandelpad loop je over een deel van de oude weg tussen Maastricht en Luik. Onder aan de trap word je een stukje door een oud gangenstelsel geleid. Het pad loopt via de vijver ‘Onder D’n Olifant’, de kalkgraslanden en het natuurbad tot de overgangszone. Tussen 5 oktober en 1 november 2017, en nadat de winning in 2018 is beeindigd, is het mogelijk om door te lopen tot Châlet D’n Observant aan de andere kant van de groeve. De groeve is tot 1 april dagelijks geopend van 09.00 – 17.00 uur. Van 1 april tot 1 september kan de groeve dagelijks bezocht worden van 08.00 – 20.00 uur.

word nu lid