natuurgebied

Nationaal Park Dwingelderveld

nieuws

Even kijken in het huisje op de heide?

Fotograaf: © Natuurmonumenten

Het huisje op de Benderse Berg, midden op de Dwingelose heide, is meestal niet geopend voor bezoekers. Maar op Open Monumentendag op 9 en 10 september is het interieur van het huisje wèl te bekijken. Dan vertellen gidsen over de bijzondere historie.

Lang geleden …

stonden er twee boerderijtjes aan een oeroud zandpad. Het huisje op de Benderse Berg inspireerde de bekende Drentse schrijver Anne de Vries tot het schrijven van boeken zoals ‘Bartje’ of ‘De man in de jachthut’. Ook Jac. P. Thijsse, de oprichter van Natuurmonumenten, wist deze bijzondere plek te waarderen.

En nu….

neemt Natuurmonumenten af en toe sobere maatregelen om het huisje voor de toekomst te bewaren. Zo zorgen zonnepanelen en een bron nu voor elektriciteit en water.

zandpad langs huisje Benderse Berg Nationaal Park Dwingelderveld, Fotograaf: Andries de la Lande CremerBron: @Natuurmonumenten

Zelf beleven?

Ga eens even zitten met je rug tegen een dikke eik. Liefst met stormachtig weer en laat de natuur spreken. Loop of fiets eens over het vals plat naar de Benderse Berg (12 meter hoog). Ga eens op een boomstam tegenover het huisje zitten: een fantastisch uitzicht over de Dwingelose heide is je beloning. Of luister naar de verhalen van de gidsen op Open Monumentendag....

word nu lid