Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fochteloërveen is klaar voor het ontwaken van de slangen

25 februari 2020

Natuurmonumenten heeft de faunaschermen langs de Fochteloerveenweg klaar gemaakt voor het voorjaar.
De weg die het Fochteloërveen doorkruist is een grote barrière voor kikkers, slangen en andere kruipers.
Het faunascherm is verstevigd, verbeterd en er zijn zelfs delen compleet vervangen zodat deze beesten de weg veilig onderdoor kunnen.

onderhoud faunascherm Fochteloerveen

In het Fochteloërveen leven alle drie de soorten slangen die in Nederland voorkomen. Het gaat om de ringslang, de adder en de gladde slang. Vorig jaar werden naast kikkers, reeën en dassen veel van deze reptielen aangereden op de Fochteloërveenweg. Doordat de faunapassages zijn verstevigd, en deels vervangen moeten de kruipende dieren uiteindelijk veiliger kunnen oversteken dit voorjaar.  

Onderhoud was nodig, er zaten meerdere gaten in de kwetsbare faunaschermen. Dieren zoals kikkers en slangen kunnen hier makkelijk doorheen kruipen. De kans is daarmee groot dat de dieren op de weg belanden. Met alle risico's van dien. Op verschillende plekken zijn extra platen bevestigd met een hoogte die een slang niet kan overbruggen. De dieren komen hier dan aan en kunnen niet verder omhoog. Ze gaan dan langs de randen naar de faunapassages toe, waar ze veilig onder de weg door kunnen.

https://nos.nl/artikel/2324487-extra-faunaschermen-bij-fochteloerveen-vanwege-doodgereden-slangen.html