natuurgebied

Nationaal Park Dwingelderveld

nieuws

Geitjes geboren in Dwingelderveld

Fotograaf: Johan CoelinghBron: @Natuurmonumenten

Tussen de schapen van herder Johan Coelingh lopen Nederlandse landgeiten, 4 dames. Ze helpen mee in de schaapskudde met het begrazen van het Dwingelderveld. Er zijn net 3 jongen geboren. Nu kan het Kerstmis worden.

Schapen en geiten

Zo’n twintig jaar geleden liepen er nog 30-40 geiten bij de schaapskudde. De schapen vonden het prima en de herder was blij met de extra grazers. De kudde schapen was eigenlijk te klein voor het natuurgebied dat begraasd moest worden. Geiten kunnen meer aan; zij vreten ook jonge boompjes. Zo versterkten zij  het werk van de schapen. Door de toename van lammeren waren er op enig moment  echter 100 geiten bij de kudde. En toen ging het mis: de schapen hadden geen leven meer. Zo vervelend werden de geiten in de kooi.

Bokkenbrigade

Daarom werden de bokken geplaatst bij de Bokkenbrigade. Dit is een groep stoere Nederlandse landgeiten die ‘in dienst zijn’ voor het grovere werk; jonge boompjes als vogelkers en berk eten. Natuurmonumenten zet ze steeds op een ander deel van het Dwingelderveld in een raster. Zij kunnen het hele jaar rond hun werk doen en voorkomen zo dat struiken het heidelandschap overwoekeren.

trotse Nederlandse landgeitFotograaf: Ben WaletBron: Natuurmonumenten

Ontmoeting met de schapen en herder

Tijdens een wandel- of fietstocht over het Dwingelderveld heb je grote kans om schapen en geiten te zien. Of neem een kijkje in de schaapskooi Lhee, Achter 't Zaand 4. Rond 16.45 uur is de schaapsherder vaak weer terug met zijn schapen. De opslagruimte naast de schaapskooi wordt nu verbouwd tot vrijwilligers- en bezoekersruimte. Zo kunnen we straks bezoekers nog beter het werk in en rond een schaapskooi laten zien. 

word nu lid