natuurgebied

Molenheide

nieuws

Grootoren in de gaarkeuken

Bron: Natuurmonumenten

Vleermuizen zoeken in de winter een droge, warme(re) plek op voor een winterslaap. In bomen, kelders of oude gebouwen. Januari is dan ook dé tijd voor Natuurmonumenten om vleermuizen te tellen. Onze boswachters en vrijwilligers inventariseren dan in verschillende gebieden welke en hoeveel vleermuizen er zitten. Zo ook op landgoed Stippelberg en Molenheide, waar grootoorvleermuizen en franjestaarten wachten op het voorjaar.

Door jaarlijks de vleermuizen te tellen, kunnen we zien hoe de natuur zich verder ontwikkelt en hoe het met de verschillende vleermuissoorten gaat.

Wachtend op warmer weer

Vleermuizen gaan in winterslaap. Zodra de avondtemperatuur onder de 10˚C komt kruipen die diertjes weg. Ze hangen graag in koele, vochtige, vorstvrije ruimten met een constante temperatuur tussen de 5˚C en 10˚C. Vaak overwinteren ze in kelders, forten, bunkers, bomen of spouwmuren. Ze slapen totdat in het voorjaar weer de eerste insecten tevoorschijn komen.

In natuurgebied de Stippelberg ligt nog een oude gaarkeuken die bij de Peel-raamstelling hoorde, een oude verdedigingslinie voor de Tweede Wereldoorlog. Deze doet nu dienst als vleermuisbunker. Hierin overwinteren twaalf gewone grootoorvleermuizen.

Verschillende vleermuizen in natuurgebied Molenheide

Op de Molenheide staat nog een voormalig stroomhuisje van het pluimveebedrijf dat hier ooit stond. Hier overwinteren dit jaar zes grootoorvleermuizen, vijf franjestaarten en een watervleermuis. Door de variatie aan soorten zien we dat het natuurbeheer zijn vruchten afwerpt. Zo ontwikkelt de natuur zich bij de aangelegde vennen ook de heide komt weer omhoog.  

Franjestaart

De franjestaart jaagt graag in een open gebied met jonge opslag van berken en elzen in en vochtige omgeving. Zo houdt de franjestaart van muggen, vliegen, rupsen en spinnen. Boven open water of tussen boomkronen jaagt hij op dansmuggen en vlinders.

Fotograaf: Herman VeerbeekBron: Natuurmonumenten

Watervleermuis

De watervleermuis daarentegen jaagt liever valk boven het water van beschutte vennen in het bos. Water zonder stroming en zonder begroeiing hebben zijn sterkte voorkeur.

WatervleermuisFotograaf: Jowien van der VegteBron: Natuurmonumenten

Gewone grootoorvleermuis

De gewone grootoorvleermuis jaagt in het bos boven bospaden en in lanen. Daar speurt hij naar nachtvlinders. 

Grootoorvleermuis Fotograaf: Jowien van der VegteBron: Natuurmonumenten

word nu lid