natuurgebied

Zwarte Meer

nieuws

Grote karekiet voelt zich thuis in Zwarte Meer

In het Zwarte Meer bevindt zich de grootste populatie grote karekieten van Nederland. Dit voorjaar onderzocht stagiair Bart Anvelink hier voor Natuurmonumenten het nestsucces van deze zeldzame vogel. Hij deed enkele verrassende ontdekkingen.

Nestsucces

?Het nestsucces van de grote karekiet in het Zwarte Meer blijkt beter dan verwacht?, vertelt Anvelink, student Diermanagement aan Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden. Hij trok enkele weken met zijn kano door het gebied en telde 28 mannetjes. Ook wist hij een achttal nesten op te sporen. ?Hiervan vlogen bij de helft de jongen uit. Gemiddeld waren er twee jongen per nest. Dat resultaat steekt positief af tegen andere broedplaatsen van de grote karekiet in Nederland. De aantallen lopen in ons land immers al jaren terug. Het geeft nog eens aan hoe belangrijk het Zwarte Meer voor deze vogel is.?

Struweel essentieel

Anvelink ontdekte nog meer: ?In het gebied staat veel waterriet en dat heeft deze vogel nodig om zijn nesten in te bouwen. Maar wat nog belangrijker bleek te zijn was de afstand van dat riet tot struweel. Die mag niet meer dan 20 meter zijn.? Een waardevolle conclusie voor het beheer van het gebied. Om het Zwarte Meer nog aantrekkelijker te maken voor de grote karekiet moeten bomen en struiken - evenals het riet - zoveel mogelijk blijven staan.

Grote karekiet

In mei komt de grote karekiet vanuit Afrika aan in Nederland, waar hij op zoek gaat naar een territorium. Het nest wordt gemaakt tussen de rietstengels in water, vrij ver bij de oever vandaan, als bescherming tegen vijanden. Na zo?n twee weken komen de eieren uit en nog een kleine twee weken later vliegen de jongen uit. In augustus vliegt de grote karekiet weer naar zijn overwinteringsgebied.

Varen op het Zwarte Meer

Kom dit mooie natuurgebied zelf eens bewonderen tijdens een vaartocht met onze fluisterboot over het Zwarte Meer. Je vaart naar het Vogeleiland, waar je geniet van de rust en vele bijzondere vogels. En met een beetje geluk tref je de grote karekiet.

Bekijk het overzicht van de vaartochten

 

word nu lid