natuurgebied

Tienhovense Plassen

nieuws

Hoge rapportcijfers voor Botshol/Waverhoek en de Tienhovense plassen

Welk cijfer geef jij Botshol/Waverhoek en de Tienhovense plassen? Deze vraag stelde beheereenheid Vechtplassen in 2017 aan de bezoekers aan deze twee natuurgebieden. Het resultaat mag er zijn: de deelnemers aan het bezoekerstevredenheidsonderzoek waardeerden beide gebieden gemiddeld met een 8,2!

Natuur, rust en ontspanning

Waar hebben deze natuurgebieden het hoge rapportcijfer aan te danken? Zeker de helft van de bezoekers aan Botshol/Waverhoek zegt te komen voor de natuur, de rust en de fauna die je dagelijks niet tegenkomt. De meeste mensen gaan te voet Botshol en Waverhoek in: lekker wandelen, op zoek naar bijzondere dieren en planten en/of fotograferen. Een derde van de bezoekers verkent het gebied per excursie- of roeiboot.

De meeste bezoekers van de Tienhovense plassen komen naar dit gebied om lekker dichtbij huis te kunnen ontspannen in de natuur. Bijna alle deelnemers aan het onderzoek geven aan dat zij nóg een keer terugkomen. Niet zo vreemd, want 80% woont binnen een straal van 10 kilometer van het gebied.

Verbeterpunten

Een hoog rapportcijfer betekent niet dat er geen verbeterpunten zijn. Omdat Natuurmonumenten ernaar streeft dat zoveel mogelijk mensen van de natuur kunnen genieten, is het essentieel om ook te weten over welke aspecten de bezoekers minder tevreden zijn. Zo blijkt in Botshol de parkeergelegenheid niet optimaal te zijn. Hetzelfde geldt voor het meubilair en de informatievoorziening. Natuurmonumenten zal hier in 2018 mee aan de slag gaan.

In de Tienhovense plassen kunnen er, volgens de deelnemers aan het bezoekerstevredenheidsonderzoek, nog wat meer routes uitgezet worden in het gebied. Natuurmonumenten deelt deze mening en heeft vorig jaar al een nieuw wandelpad in de Taartpunt geopend. Dit Vredevoetpad én het Zoddenpad, een klompenpad van Landgoed Erfgoed Utrecht, starten vanaf het Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven.

word nu lid