natuurgebied

't Waliën

nieuws

Imposante boom in unieke landgoedtuin

Een van de pareltjes van Natuurmonumenten is landgoed ’t Waliën. Leuk weetje: de tuin is ontworpen door de beroemde Nederlandse tuinarchitect Leonard A. Springer. Dat is goed te zien aan het decor van hoge bomen, slingerende lanen en fraaie bloemperken.

Toen Springer de tuin in 1914/1915 ontwierp, stond op het landgoed waarschijnlijk al de reusachtige treurbeuk die er nu nog te vinden is. De boom stamt uit het einde van de 19e eeuw en kreeg door de architect een mooi plekje in het ontwerp toebedeeld.
 

Imposante omvang

De boom heeft inmiddels een imposante omvang. Hij heeft zich door afleggers vermeerderd: takken die te zwaar werden en op de grond terecht kwamen, gingen wortelen en op die manier ontstond weer een nieuwe stam. De omvang van de kroon van afleggers is nu bijna 100 meter. De hoofdstam heeft op borsthoogte een omtrek van 4,50 meter. Het landhuis en de tuin zijn helaas niet toegankelijk. De monumentale boom is slechts van een afstandje te bewonderen, vanaf de weg. Daarom hieronder nogmaals de foto in het groot.


 

word nu lid