natuurgebied

Vijftig Bunder

nieuws

Kom naar de inloopavond over heideherstel Vijftig Bunder

Bron: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten organiseert dinsdag 30 mei 2017 een inloopavond over de voorgenomen boskap in het project heideherstel natuurgebied Vijftig Bunder bij Noordlaren. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom in het Natuurvriendenhuis De Hondsrug in Noordlaren om vragen te stellen over het project.

Meer heide

In het natuurgebied Vijftig Bunder bij Noordlaren is de oppervlakte heide de laatste decennia afgenomen door steeds meer bosopslag. Projectleider Willem Klok: ‘om het gebied weer een meer open karakter te geven gaat Natuurmonumenten deze zomer een aantal bomen en bosopslag verwijderen. De heide krijgt hierdoor weer meer kans, dop- en struikheide zorgen straks weer voor een kleurig tapijt in de zomer. Bedreigde soorten als levendbarende hagedis, valkruid, gevlekte orchis en klokjesgentiaan krijgen hierdoor een grotere overlevingskans in Vijftig Bunder’.

Zorgvuldigheid vooBron: Natuurmonumentenrop

Zorgvuldigheid staat voorop bij de uitvoering zo vervolgt Klok. ‘Vijftig Bunder is een cultuurhistorisch zeer waardevol gebied. Er liggen drie grafheuvels, middeleeuwse karrensporen, celtic fields en een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog. Een archeologisch werkprotocol helpt ons daarom bij een zorgvuldige uitvoering, zodat ook de sporen uit het verleden zichtbaar blijven. Van te voren hebben we de te kappen gebieden goed onderzocht en dassenburchten, vleermuisbomen, mierennesten en bijzondere planten in kaart gebracht, om zo weinig mogelijk verstoring te veroorzaken’.

Wat gaan we doen?

Naast de bomenkap gaat Natuurmonumenten kleinschalig plaggen en wordt er een nieuw rasterwerk aangebracht. Naar verwachting starten de werkzaamheden half augustus tot ongeveer half oktober. Boswachters van Natuurmonumenten zijn 30 mei in het Natuurvriendenhuis aanwezig om tekst en uitleg te geven over het project aan omwonenden en overige belangstellenden. Het Natuurvriendenhuis is te vinden aan Duinweg 6 in Noordlaren. Aanmelden is niet nodig. Inlopen is mogelijk van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Icarisblauwtje op struikheide Fotograaf: Petro Hetjes

 

word nu lid