natuurgebied

De Braak

nieuws

Landgoederengordel Eelde-Paterswolde krijgt oude grandeur terug

Fotograaf: Laurence Delderfield

Het herstel van de landgoederen rond Eelde-Paterswolde krijgt steeds meer vorm. De komende maanden voert Natuurmonumenten de laatste werkzaamheden uit en krijgen de landgoederen weer kleur. Neem eens een kijkje!

Opbouwfase

Coördinator natuurbeheer John Dijkema is enthousiast over de ontwikkelingen op de landgoederen in Paterswolde: 'al eerder hebben we vijvers uitgebaggerd en opgeschoond. Nu komen we meer in de opbouwfase van herplant van bomen, struiken en planten. In de fruitboomgaard op landgoed De Braak zijn net diverse nieuwe soorten geplant ter vervanging van oude of zieke bomen. We gaan nog nieuwe bruggetjes en nieuwe banken plaatsen. In totaal herstellen we tien landgoederen. Best bijzonder, want zoveel aangesloten landgoederen hebben we niet in Nederland'.

Nieuwe bomenFotograaf: Andries de la Lande CremerBron: Natuurmonumenten

Inmiddels is er ook een begin gemaakt met het planten van nieuwe laanbomen op de landgoederen, zoals de eik en beuk. De beeldbepalende treurbeuk op landgoed De Duinen in Paterswolde, die eerder geveld werd door een storm, wordt vervangen. Dijkema: 'op die plek komt een nieuwe treurbeuk te staan, die hopelijk weer uitgroeit tot een karakteristieke boom van formaat. De landgoederen krijgen daarnaast weer extra kleur door nieuwe aanplant van rododendrons'. 

Kom voorjaarsbloeiers kijken

Alhoewel we nog in het vroege voorjaar zitten en het echte voorjaarsgroen nog moet komen, steken op landgoed De Braak de eerste krokussen al weer hun kopjes boven de grond. De fruitboomgaard staat nu vol met bloeiende narcissen. Leuk om even een wandeling te maken op een zonnige dag (hoofdingang landgoed De Braak: Hoofdweg 261 Paterswolde). 

Fotograaf: Renée NittersBron: Natuurmonumenten

Herstelplan landgoederen eerste fase

Al in 2013 startte Natuurmonumenten met herstelwerkzaamheden op de landgoederen in Eelde en Paterswolde. Toen werden er vijvers opgeschoond, oorspronkelijke waterpartijen hersteld en nieuwe zitbankjes geplaatst. Sommige landgoederen kregen nieuwe stinzenplanten.

Partners

Het project ‘herstel landgoederen Eelde-Paterswolde’ is een gezamenlijk project van Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, Verslavingszorg Noord Nederland, Kraus-Groeneveld Stichting en de particulieren eigenaren van Westerbroek, Eiberskamp, Hesselinksbos en Borgstee. Financieel wordt het project mede mogelijk gemaakt door Regio Groningen-Assen, Provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo het Cultuurfonds, de Rabobank en het Jenny Vrielingfonds. 

word nu lid