Ga direct naar inhoud
Nieuws

Landschap Zwaluwenbunders voorlopig gered

13 februari 2019 | Simone Prinsen

De gemeente Tilburg heeft vorige week besloten de plannen voor de ontwikkeling van bedrijventerrein Zwaluwenbunders ten noordoosten van Tilburg voor een jaar in de ijskast te zetten. Natuurmonumenten vindt het zeer verstandig van de gemeente dat zij het bedrijventerreinplan nu niet doorzet en tot bedenktijd heeft besloten. Wij hopen dat van dit uitstel afstel komt, want logistieke ‘dozen’ passen niet in dit waardevolle landschap van de Zwaluwenbunders.

Landschap Zwaluwenbunders

De ontwikkeling van een bedrijventerrein in de Zwaluwenbunders is omstreden. Vorig jaar is een groot aantal zienswijzen ingediend tegen het plan o.a. door omwonenden en door de Brabantse Milieufederatie mede namens Natuurmonumenten en Brabants Landschap. Een bedrijventerrein op deze locatie heeft vanwege extra stikstofuitstoot ook nog eens een enorm negatief effect op de natuur in de nabij gelegen Europees beschermde natuurgebieden Loonse Drunense Duinen, Kampina en De Brand.

Geen topeconomie zonder toplandschap

Het landschap in Zwaluwenbunders is zo bijzonder omdat het nog een authentiek kleinschalig cultuurlandschap is waar geen ruilverkaveling heeft plaatsgevonden. We volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen ons er voor inzetten dat dit bijzondere landschap niet verstedelijkt. Want een topeconomie kan niet zonder een toplandschap, zo draagt de gemeente zelf ook graag uit. Uit de eerdere Streekconferentie Tilburg-Loon op Zand die Natuurmonumenten twee jaar geleden organiseerde, bleek al dat bewoners zich zorgen maken over verstedelijking van het landschap.

Petitie

Omwonenden zijn een petitie gestart tegen de ontwikkeling van bedrijventerrein Zwaluwenbunders. Wil je meehelpen dit bijzondere landschap te beschermen teken dan de petitie

Simone Prinsen
Simone Prinsen