natuurgebied

Geuldal

nieuws

Limburgse Molendag

De Limburgse Molendag vindt dit keer plaats op zondag 3 oktober. Op die dag bruist niet alleen het water van de Geul. Ook rond de Volmolen in Epen zal het weer bruisen.

Leuke activiteiten

Natuurmonumenten (eigenaar van de Volmolen) heeft een dag georganiseerd vol met leuke activiteiten, genoeg om de vrije zondag mee te vullen. Van 10 tot 17 uur zijn de molenaars actief rond en op hun Volmolen. Zij malen het graan, maar hebben ondertussen gelukkig ook tijd om al uw vragen te beantwoorden. Ze geven gevraagd uitleg over de Volmolen, de geschiedenis en de huidige taken en mogelijkheden. Op de eerste verdieping is een leuke tentoonstelling over de molen. En de molenaars zorgen dat de oven in het “bakhoes” bij de molen wordt opgestookt.

Informatiekraam

Verder is er een informatiekraam van Natuurmonumenten. Theo de bekende smid komt om het ijzer te smeden als het heet is. Marlijn de mandenvlechtster komt haar vlechtkunsten vertonen. En mevrouw Jaskin verkoopt haar heerlijke jams. Daarnaast kunt u een lekkere kop koffie met vlaai kopen.

Gratis excursie

Voor de liefhebber start er om 14.00 uur een gratis excursie door het Geuldal. Onze gids Eddie Schrijvers neemt u mee, vanaf de Volmolen door het Geuldal naar de Heimansgroeve. Deze groeve is de enige plaats in Nederland waar gesteente uit het Carboon aan de oppervlakte komt.
Dit geologisch monument is genoemd naar de natuuronderzoeker Eli Heimans, een van de oprichters van Natuurmonumenten. Onderweg zullen er heel wat karakteristieke planten en dieren aan bod komen, in dit, voor Nederland, zo unieke stukje natuur. Na een heerlijke en boeiende wandeling zijn we om 16.00 uur weer terug bij de Volmolen.

Wel vooraf aanmelden

Deelnemers aan deze gratis excursie moeten zich wel vooraf aanmelden via de website van Natuurmonumenten of telefonisch bij het bezoekerscentrum Brunssummerheide, (045) 563 03 55

 

De molen is gratis te bezichtigen en te vinden aan de Plaatweg 1, in Epen.
Volmolen Epen

word nu lid