natuurgebied

Naardermeer

nieuws

Molen de Onrust tijdelijk gesloten voor publiek

Van 9 juni tot en met 15 juli is Molen de Onrust gesloten voor publiek, omdat er groot onderhoud wordt uitgevoerd. Een groot deel van de kuip in de kap van de eeuwenoude molen wordt vernieuwd. Op zondag 16 juli zijn de werkzaamheden gereed en is Molen de Onrust weer voor iedereen te bezoeken tussen 11.00 uur en 17.00 uur.

 

Waterhuishouding Naardermeer

Molen De Onrust is gebouwd in 1809 om het Naardermeer te bemalen. De 15 meter hoge molen regelt het waterpeil van dit bijna 700 ha grote moerasgebied, zonder ondersteuning van een ander gemaal.  De waterhuishouding is belangrijk voor dit unieke natuurgebied. In de winterperiode stijgt door neerslag het waterpeil. In die tijd maalt de molen overtollig water weg, in de richting van de Vecht. Zomers verdampt door de warmte van de zon veel water, hoewel er juist water nodig is om de groei van planten te stimuleren. Vroeger werd daarom via de molen water het Naardermeer ingelaten. Dat ging heel eenvoudig door “de wachtdeur” open te zetten en het Vechtwater stroomde het meer in tot het gewenste peil bereikt was. Nu is dit anders. De kwaliteit van het buitenwater is afgenomen en daarom wordt dit eerst gezuiverd door middel van een waterzuiveringsinstallatie. Het gezuiverde water stroomt het Naardermeer in. En daar profiteren veel  dieren en planten van, zoals bijvoorbeeld de otter!

 

Bezoek het Naardermeer

Ben je benieuwd naar het heldere water van het Naardermeer en de planten en dieren die er leven? Ga mee op vaarexcursie met de boswachter. Reserveer je kaartje hier!

 

word nu lid