Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurzone Westerbroek officieel geopend

06 april 2022 | Hanne-Wil Kievitsbosch

Na ruim vier jaar van werkzaamheden is de verbinding tussen het Roegwold en het Zuidlaardermeer inclusief de natuurzone Westerbroek op vrijdag 1 april 2022 officieel geopend.

Westerbroek

Nieuwe natuur

Ruim 90 hectare natuur rondom Westerbroek verbind sinds kort het Zuidlaardermeer met de nieuwe natuur aan de noord-oost zijde van de A7.

Provincie, Waterschap Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben samen met de bewoners gewerkt aan deze natuurlijke verbinding. Bestaande natuurgebieden zoals dat van Westerbroek en het Roegwold zijn met de realisatie van de natuurzone robuuster geworden.

Bestaande natuurgebieden zoals dat van Westerbroek en het Roegwold zijn met de realisatie van de natuurzone robuuster geworden. Dieren zoals de otter, de bever, de woelmuis, kikkers maar ook verschillende vogelsoorten zoals blauwborst en ijsvogel en de ringslang vinden hun weg in dit gebied mede dankzij vijf faunapassages onder de A7 en door het Winschoterdiep.

Nieuwe aangelegde slenken maken deze verbinding mogelijk. Inmiddels heeft de oeverzwaluw reeds een broedplaats gevonden in de hoge en steile wal van de waterpartijen.

Westerbroek

Het gebied aan de zuidzijde van het natuurgebied Westerbroek wordt in de toekomst toegevoegd aan de natuurzone.

Vanaf het hotel Waterhuizen en de parkeerplaats bij de Scharmerplas of  Borgmeren zijn wandelroutes van 12, 8 en bijna 3 km mogelijk in en rond de natuurzone van Westerbroek. Twee uitzichtpunten bij de Borgmeren en het natuurgebied bij Westerbroek bieden mogelijkheden om over het gebied heen te kijken.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe