natuurgebied

Zuidkust van Schouwen

nieuws

Nieuwe tentoonstelling in Plompe Toren geopend

Fotograaf: Wendy Janse

Wethouder Jacqueline van Burg (cultuur) heeft een gloednieuwe tentoonstelling van Natuurmonumenten in de Plompe Toren geopend. Zij kreeg de sleutel uitgereikt van een zeemeerman die aan de rand van de Oosterschelde lag te zonnebaden. De nieuwe tentoonstelling gaat over de natuur in en rond de Oosterschelde en de historie van het ooit zo welvarende dorpje Koudekerke.

Zeemeerman en getijdenmaquette

Met het inrichten van tien nieuwe vitrines over het leven in en rond de Oosterschelde en een getijdenmaquette is de oude tentoonstelling vervangen. Ruim 15 jaar draaide de tentoonstelling mee. De meeste onderdelen waren hoognodig aan vernieuwing en actualisering toe. De kenmerkende sage van de zeemeerman op de begane grond en het bladerend boek op de eerste verdieping zijn hetzelfde gebleven, al zijn deze onderdelen wel in een nieuwe jasje gestoken. Het bladerend boek is volledig vernieuwd en aan de sage zijn projecties van zeemonsters toegevoegd.

Fotograaf: Wendy JanseLandmark

Volgens regiodirecteur Krijn Jan Provoost van Natuurmonumenten is de Plompe Toren met zijn stevige silhouet al eeuwen een vertrouwd beeld en landmark voor de bewoners van het eiland. “De laatste decennia is de toren als uitzicht- en informatiepunt onlosmakelijk verbonden geraakt met de natuurgebieden er omheen. Het is een van de ruim 3200 bouwwerken die Natuurmonumenten beheert of in eigendom heeft. Daarvan is het wel een van de meest mediagenieke.”

Natuur en historie

Met jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers is de Plompe Toren een geliefde plek op het eiland Schouwen-Duiveland. Een toren die verbonden is met het omliggende landschap; de karakteristieke karrevelden en inlaagdijken. “Samen vertellen ze de geschiedenis van het leven in en rond de Oosterschelde en horen onlosmakelijk bij elkaar”, zegt Rinus Dalebout, secretaris van de Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland. “Dit markante herkenningspunt is het laatste restant van het verloren gegane dorp Koudekerke. Het dorp schaart zich daarmee bij andere verdronken kerkdorpen in Zeeland, waarvan men zegt dat het er minstens 117 zijn.”

Bezoek de Plompe Toren!

Kom mee naar boven en bekijk vanaf de 23 meter hoge toren de bijzondere geschiedenis van de Zuidkust van Schouwen. Onderweg naar boven bewonder je de nieuwe tentoonstelling! Deze is dagelijks gratis geopend van 09.00 tot 18.00 uur. 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van Rijkswaterstaat, Stichting Renesse, Gemeente Schouwen-Duiveland, Nationaal Park Oosterschelde, Familievereniging Vox en Fonds Acquoy Nairac. 

word nu lid