natuurgebied

Leuvenumse bossen

nieuws

Opgelet: 'bever' van de Leuvenumse bossen aan het werk

Fotograaf: Willem CorstiaansBron: Natuurmonumenten

Wij lopen nog in onze winterjas, maar vogels zijn al volop in lentestemming. Neem nou de spechten, je hoort ze naar hartelust roffelen op het moment. En al zie je ze niet, hun sporen zijn goed zichtbaar. Geef je ogen en oren goed de kost en er gaat een wereld voor je open tijdens een doodnormale wandeling.

Nieuwsgierig

Een van de geheimzinnigste bosbewoners is wel de zwarte specht. Van zijn opvallende, heldere roep nu in het voorjaar moet je het hebben –klu-klu-klu-, want hij laat zich niet snel zien. Hij houdt zich graag schuil hoog in naaldbomen. Boswachter Mirte Kruit vertelt: 'Het leuke aan de zwarte specht is dat ze best nieuwsgierig zijn. Ze laten zich niet snel zien, maar áls ze je in de gaten krijgen, willen ze soms wel even komen kijken vanuit een boomtop.'

Bever van het bos

En soms heb je geluk. Dan zie je een dode boom in de Leuvenumse bossen waarbij het van een afstandje net lijkt alsof er een bever aan heeft zitten knagen. ‘Kijk, deze boom is een mooi voorbeeld,’ wijst Mirte. ‘In de hele boom zitten gaatjes en onderaan zijn rondom stukken weggehakt. Typisch het werk van een zwarte specht, op zoek naar voedsel. En misschien komt hij weer terug bij deze boom.’ De bever van de Leuvenumse bossen. 

Fotograaf: Elvira WerkmanBron: Natuurmonumenten

Kom wandelen

Ook sporen van de zwarte specht zien? Of genieten van de lentegeluiden? Zwarte mezen, vinken en spechten laten zich weer volop horen in de Leuvenumse bossen. Door dit uitgestrekte bosgebied, inclusief het Hulshorsterzand, lopen diverse wandelroutes.

Naar de wandelroutes

word nu lid