Ga direct naar inhoud
Nieuws

Parkeerbijdrage voor niet-leden op Boekesteyn

31 augustus 2021

Jaarlijks genieten meer dan een miljoen mensen van de natuur en cultuurhistorie op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Daarmee is het een van de drukst bezochte natuurgebieden van Natuurmonumenten. Om al deze bezoekers goed te kunnen ontvangen zijn er voorzieningen zoals bankjes, routes, wandelpaden en parkeerplaatsen. Het onderhoud van de buitenplaatsen en deze voorzieningen is kostbaar. Om de kosten hiervoor eerlijker te verdelen, wil Natuurmonumenten aan bezoekers die geen lid zijn van de vereniging een parkeerbijdrage vragen. Op die manier draagt iedereen die van de Buitenplaatsen komt genieten bij aan het behoud ervan. Leden dragen al bij via hun lidmaatschap en parkeren daarom gratis met hun ledenpas.

Boekesteyn

Parkeerbijdrage is bijdrage aan Buitenplaatsen

“De natuur in het gebied is voor iedereen gratis toegankelijk. Dat vinden we heel belangrijk en dat blijft ook zo. Door het aanleggen van voorzieningen zorgen we dat mensen die natuur goed kunnen beleven. Denk bijvoorbeeld aan wandelpaden, gemarkeerde routes, bankjes en parkeerplaatsen”, zegt boswachter Geeke Remmelts, “Maar we vinden het belangrijk dat bezoekers zich bewust worden van de kosten van het beheer van de Buitenplaatsen met haar prachtige tuinen, parkbossen en gebouwen. Ook de voorzieningen zijn kostbaar: paden en bankjes moeten worden onderhouden, routepaaltjes vervangen, bomen moeten gesnoeid etc. Om die kosten eerlijker te verdelen, voeren we nu een parkeerbijdrage in voor niet-leden. Op die manier draagt iedereen die van dit mooie gebied komt genieten ook bij aan het behoud ervan.”

Gratis parkeren voor leden

Leden van Natuurmonumenten parkeren gratis door middel van de QR-code op hun ledenpas. Natuurmonumenten verwacht de parkeerplaats voor het einde van dit jaar gereed te hebben. Daarna volgt een proefperiode van een maand waarin bezoekers gratis kunnen uitrijden. Na afloop hiervan gaat de parkeerbijdrage in voor niet-leden.