Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Patiënt besmet met teken-encefalitis

21 juli 2016 | Geeke Remmelts

Voor het eerst is iemand in Nederland ziek geworden van het teken-encefalitis virus (TBE-virus). Dat meldt het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu. Wandelaars en andere buitenmensen moeten alert zijn op tekenbeten, ook vanwege de ziekte van Lyme.

Patiënt besmet met teken-encefalitis

Het virus komt in heel Europa voor, met name in Duitsland en Oostenrijk, en staat bekend als FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis) of Tick Borne Encephalitis. Eind juni was het virus hier alleen nog in teken en reeën op de Sallandse heuvelrug ontdekt. De patiënt, die inmiddels herstellende is, had gewandeld op de Utrechtse heuvelrug. Nederlandse patiënten met teken-encefalitis waren tot nog toe in het buitenland besmet geraakt. Het RIVM onderzoekt nu de verspreiding van het TBE-virus en hoe groot het risico is om in Nederland teken-encefalitis op te lopen.

Een beet van de TBE-teek kan leiden tot een besmetting met het virus. De meeste geïnfecteerde mensen merken niets van het virus. Hun afweer is sterk genoeg. Van alle mensen die besmet raken en ook ziek worden, ontwikkelt een heel klein gedeelte encefalitis (hersenvliesontsteking). Teken dragen het virus over van dier naar dier en soms naar de mens. Dieren worden zelf niet ziek.

Voorkom tekenbeten

Het TBE-virus wordt door tekenbeten overgedragen. Het is dan ook belangrijk om tekenbeten te voorkomen met lange broeken en mouwen. Ook is het verstandig om na een bezoek aan de natuur goed te controleren op tekenbeten en teken direct te verwijderen.

  • Vermijd zoveel mogelijk plekken waarvan bekend is dat er veel teken zijn. Ze zitten in vochtig gras, kruid- en struiklagen, vooral daar waar kleine zoogdieren te vinden zijn, zoals muizen, konijnen, hazen, en reeën. Blijf dus op de paden;
  • Draag als je risico gaat lopen een lange broek (dichtgesnoerd en hoge schoenen óf pijpen in de sokken) en draag lange mouwen;
  • Controleer regelmatig je huid en kleding op de aanwezigheid van teken;
  • Verwijder de teek zo spoedig mogelijk. Noteer de datum en houd de plek goed in de gaten. Maak eventueel foto’s van de plek.
  • Ga bij klachten direct naar de huisarts, ook bij twijfel.

Meer informatie vind je bij het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

logo