natuurgebied

Kardinge

nieuws

Plannen voor plukbos in Kardinge

Een plukbos in het Groningse Kardinge. Erik Knollema, inwoner van de wijk Beijum besprak zijn idee samen met boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten. En die was enthousiast.

Als alles volgens plan verloopt vindt najaar 2010 het eerste oogstfeest plaats. 
 

Oogstfeesten

"Veel mensen weten tegenwoordig niet meer hoe ze fruit moeten oogsten", aldus boswachter Bart Zwiers. Daarom wil hij regelmatig oogstfeesten organiseren als het plukbos eenmaal een feit is. Ook biedt het plukbos mogelijkheden voor natuureducatie aan kinderen en is het een goede plek om mensen bewust te maken van de natuur.

Oude fruitrassen

De Uilenborg, een vroegere boerderij in Kardinge, was omgeven door een boomgaard.  Het plan is om die boomgaard in de oude staat te herstellen. Samen met  met IVN, Milieufederatie Groningen en de Noordelijke Pomologische Vereniging is er een plan opgesteld. Er komen hoogstamfruitbomen bestaande uit oude Groninger rassen, maar ook lagere struiken, waar kinderen een plek hebben om te plukken. Het wordt een lommerrijke ontmoetingsplek met picknicktafels, waar mensen uit de buurt zich weer verbonden kunnen voelen met de natuur.

Verloop

Binnenkort wordt het plan bij de gemeente Groningen ingediend. Als alles volgens plan verloopt, wordt het bos komend voorjaar ingeplant en kunnen nog meer mensen genieten van natuur bij de stad, met gratis fruit.

 

word nu lid