natuurgebied

Empese en Tondense Heide

nieuws

Schitterende TV-beelden van natuurherstel bij BuitenGewoon

Bron: Omroep Gelderland

Wat gebeurt er als je landbouwgrond 'teruggeeft' aan de natuur? Natuurmonumenten deed het, en Omroep Gelderland bracht de resultaten heel mooi in beeld.

'Het gaat heel snel, als het maar de kans krijgt.' Presentatrice Sonja Booms van BuitenGewoon slaat de spijker op zijn kop. Samen met boswachter Ellen ter Stege bezoekt ze de Empese en Tondense Heide, een gebied dat nog maar een paar jaar geleden werd teruggegeven aan de natuur. Nu al is het rijk aan zeldzame bloemen en stappen ooievaars parmantig rond. Het natuurgebied was tot voor kort zeer ernstig bedreigd door verdroging maar de natuur laat haar veerkracht zien: er zijn bijvoorbeeld tien keer zoveel zeldzame distels te zien als vorig jaar.

Bron: Omroep GelderlandIn dezelfde uitzending komt natuurgebied het Soerense Broek aan bod, ten noorden van Dieren. Natuurmonumenten zorgde ervoor dat het gebied weer waterrijk werd en op sommige plekken werd de bovenste laag grond, overvol aan mest, verwijderd. Presentator Twan Teunissen laat zien hoe pioniersoorten zoals plevieren het gebied tot leven brengen. Nu het in het Soerense Broek weer vochtiger is geworden, keren ook bijzondere bloempjes als het teer guichelheil terug, zelfs met hele zachtroze zoden tegelijk.

Bekijk de uitzending

Kijk zelf hoe mooi deze twee natuurgebieden geworden zijn in de uitzending van BuitenGewoon van 27 oktober van Omroep Gelderland:

word nu lid