natuurgebied

Naardermeer

nieuws

Sporen van das in het Naardermeer

Afgelopen week ontdekten de boswachters van het Naardermeer verse graafsporen van das middenin een veenmosrietland. ‘We wisten eigenlijk meteen dat het om das ging’, vertelt boswachter Hanne. ‘De typische snuitputjes die dassen maken, door de grond open te krabben en dan met hun snuit erin rond te neuzen op zoek naar voedsel waren onmiskenbaar’.

Het is niet voor het eerst dat een das of sporen van das worden gezien in het Naardermeer. Afgelopen voorjaar werd op een cameraval in het Naardermeer een das gekiekt. Een paar maanden later zag een van de boswachters van het Naardermeer de das met eigen ogen. Het lijkt er dus op dat de das het Naardermeer aan het ontdekken is als eventueel leefgebied.

Voorkeur voor hoge zandgrond

Op het eerste gezicht lijkt het Naardermeer geen perfect gebied voor de das.’ Ze bouwen hun burchten graag in het zand, op plekken waar ze niet onder water kunnen lopen’, legt boswachter Tersmette uit. Er zijn slechts enkele van dat soort plekken waar dit in het Naardermeer mogelijk is, waaronder bijvoorbeeld de spoorlijn. Op het eerste oog lijkt dit geen ideale plek voor een burcht, aangezien treinen een gevaar vormen. Toch is het niet gek dat de das zich hier laat zien. ‘Het gaat waarschijnlijk om een jonger exemplaar afkomstig van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen die op zoek is naar een nieuw, eigen leefgebied. De gras- en rietlanden rondom het Naardermeer bieden de das voldoende voedsel, zoals regenwormen, iets waar de das dol op is.

Boswachter Tersmette is blij met de komst van de das. ‘Ten eerste omdat dassen dus in staat zijn vanuit de hoger gelegen ’s-Gravelandse Buitenplaatsen het Naardermeer te bereiken zonder dood gereden te worden. En ten tweede is er blijkbaar genoeg eten en rust te vinden voor een das in het Naardermeer. Het is een teken dat het goed gaat met de natuur in het Naardermeer’, aldus een glunderende Tersmette, ‘Maar of het een blijvertje is moet nog blijken.’

word nu lid