Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

nieuws

Twee dode reeën in week: 'Houd honden aangelijnd!

Het was twee keer raak afgelopen week: loslopende honden die achter een ree aangingen op buitenplaats Boekesteijn in 's Graveland en de dieren aanvielen. In beide gevallen raakten de reeën dusdanig gewond, dat de boswachter ze uit hun lijden moest verlossen.

Een reegeit moest woensdag uit haar lijden verlost worden op buitenplaats Boekesteijn in ’s-Graveland. Drie loslopende honden joegen een groep reeën op en kregen daarbij
de geit te pakken. Het dier werd ernstig verwond en kon niet meer gered worden. Afgelopen vrijdag was het weer raak,  een hond  kreeg een reebok te pakken. Ook dit dier werd zo ernstig verwond dat het uit zijn lijden verlost moest worden. “Heel triest en onnodig, maar we komen het helaas veel te vaak tegen, loslopende honden die dieren opjagen met fatale gevolgen”, vertelt boswachter en BOA Jelle Kaptijn. 

Geen loze waarschuwing

Helaas merken de boswachters vaak dat sommige mensen de waarschuwingen om je hond aan te lijnen niet ter harte nemen. "Een kleine hond, waarvan je misschien niet in eerste instantie zou verwachten dat hij achter een ree aan zou gaan, viel afgelopen vrijdag de jonge reebok aan. Deze overleefde de aanval uiteindelijk niet", betreurt Kaptijn. Op dit moment wordt uitgezocht of de eigenaren getraceerd en bekeurd kunnen worden.  "Maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de onnodige dood van deze dieren", aldus Kaptijn "Terwijl er in het Gooi ook plekken zijn, waar je je hond los mag laten lopen."

Losloopgebieden

De boswachters willen graag nog een keer benadrukken dat de regels in natuurgebieden niet voor niks zijn opgesteld. "Reeën, maar ook andere dieren, zoals hazen en vogels kunnen alleen door de geur van honden al stress krijgen. Dat alleen al kan ervoor zorgen dat ze het prikkeldraad in of de weg opvluchten. Je hond toch los mee? Klik hier om te zien waar dat kan.  

word nu lid