Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vale gier gezien in Nederland

07 april 2014 | Wilco Meijers

De aaseter is volgens Natuurmonumenten een welkome aanvulling op de Nederlandse natuur.

Vale gier gezien in Nederland

De aanwezigheid van de zeldzame dwaalgast is gemeld door de website waarneming.nl. De roofvogel is afgelopen zondag gezien in Gelderland bij Rossum en ook bij Kerkdriel in Noord-Brabant. Het gaat volgens de waarnemers om een wild exemplaar.

Welkome opruimer

De vale gier behoort tot de roofvogels, maar is een aaseter die vliegend zoekt naar karkassen van dieren. Ecoloog Michiel van der Weide van Natuurmonumenten: “De vale gier is een uitstekende opruimer van karkassen in de natuur. Hun broedgebied is alleen de laatste honderd jaar steeds kleiner geworden. Vroeger waren er veel meer kadavers voorhanden. Dit heeft te maken met wet- en regelgeving. In veel landen worden karkassen geruimd.”

Het aantal vale gieren in Europa is ook wegens vergiftiging en afschot afgenomen. De vogelsoort is wat Natuurmonumenten betreft een welkome aanvulling op de Nederlandse natuur. De gieren leveren een nuttige bijdrage aan de natuur omdat er voldoende voedsel voorhanden is, zoals overgebleven resten van reeën, herten en zwijnen.

Zeldzame verschijning

Vale gieren houden van landschappen met een gevarieerd reliëf omdat ze graag van opstijgende luchtstromen gebruik maken bij het vliegen. In Europa komen ze voor van Spanje tot de Balkan. Het dier dat is gezien in Kerkdriel en Rossum is een zeldzame verschijning. De laatste waarneming van de vogel dateert uit 2012.

Wilco Meijers