Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogelgriep: raak dode vogels niet aan

15 november 2016

Op verschillende locaties in Nederland is vogelgriep vastgesteld bij wilde watervogels. Het gaat om H5N8, een zeer besmettelijke variant voor vogels. Tot nu toe zijn er geen mensen ziek geworden door het vogelgriepvirus H5N8. Mensen wordt geadviseerd dode wilde vogels niet aan te raken.

Vogelgriep: raak dode vogels niet aan

Hoe verspreidt vogelgriep zich?

Het vogelgriepvirus kan zich tussen dieren verspreiden door direct contact, door de lucht of via besmet materiaal zoals mest. In zeldzame gevallen kunnen vogelgriepvirussen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen. Tot nu toe zijn er nog geen ziektegevallen met aviaire influenza A (H5N8) beschreven. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). Meestal verlopen deze infecties bij mensen mild.

Wat moet ik doen als ik een dode vogel vind?

Mensen wordt geadviseerd dode wilde vogels niet aan te raken. Als je drie of meer dode wilde eenden, zwanen of ganzen of meer dan twintig andere vogels op één plek aantreft, kun je dat melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) via het meldpunt dierziekten: 045-546 31 88

Bel voor overige vragen met het Klantcontactcentrum NVWA: 0900-0388

Maatregelen tegen verspreiding

De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. Zo is er een ophokplicht van kracht voor de commerciële pluimveesector. Vanaf vandaag geldt een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels. Er is een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Zie voor meer informatie: