natuurgebied

IJdoorn

nieuws

Vogels kijken bij Amsterdam

Op fietsafstand van Amsterdam ligt een vogelrijk natuurgebiedje, IJdoorn. Neem de verrekijker mee en kom vogels spotten bij het vogelijkpunt.

Boswachter Ruud Luntz gaat regelmatig kijken in IJdoorn. "Op dit moment zijn de kluten, grutto's en lepelaars zich alweer aan het verzamelen voor de vogeltrek", aldus Ruud Luntz. "In het water zwemmen allerlei soorten eenden zoals krakeend en zomertaling. Baardman en blauwborst verstoppen zich in het riet voor de bruine kiekendief, die boven het riet zweeft op jacht naar rietvogels".  

Op 27 augustus en 17 september kun je op vogelexcursie in IJdoorn. Schrijf je hier in >

Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) - Fotograaf: Arthur van der Kooij

Fietsroute

Stap op de fiets en laat je verrassen tijdens deze tocht rond het IJmeer. Je fietst tussen stad en land, tussen drukte en stilte, tussen mens en dier. Met het ooit zo omstreden IJburg steeds aan je zijde. Door de geur van de schapen op de dijk waan je je op het platteland. En dat terwijl je Amsterdam bijna aan kunt raken…

Bekijk de fietsroute >

Of download de route app van Natuurmonumenten 

Stepping stone

IJdoorn is belangrijk als een soort stapsteen voor de natuur rond Amsterdam; het verbindt natuurgebieden met elkaar. In de afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten veel werk verzet en de omstandigheden voor weidevogels en andere dieren verbeterd.

Van het resultaat kun je nu genieten. Vanaf de ingang van IJdoorn aan de Durgerdammerdijk loopt een wandelpad naar het vogelkijkpunt. Hier heb je uitzicht op de vogels in de polder.

Bron: Your Captain Luchtfotografie

word nu lid