Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Zeldzame witte kievitsbloemen in Polder Oosterland

29 april 2019 | Hanne-Wil Kievitsbosch

Het gaat goed met de wilde witte kievitsbloemen in Polder Oosterland. Met veel inspanning lukt het om de populatie voorlopig te behoeden voor uitsterven. Na een telling blijkt dat er dit jaar 89 wilde witte kievitsbloemen staan. Waarvan zelfs 31 op dit moment in bloei!

Onderzoek witte kievitsbloem

De paarse kievitsbloem komt veel voor, maar een groep witte kievitsbloemen van deze grootte is redelijk uniek. Ook is de groep kievitsbloemen in aantallen redelijk stabiel gebleven.

“Paarse kievitsbloemen komen veel voor in Nederland, maar zoveel witte bloeiende kievitsbloemen bij elkaar is geweldig om te zien “ vertelt ecoloog Jacob de Bruin. Eerdere jaren speelden slakken nog een rol bij de aantallen kievitsbloemen. “In droge en koude voorjaren zijn er minder slakken, en daardoor waarschijnlijk dit jaar dus meer kievitsbloemen”.

Uit onderzoek blijkt dat in het Oosterland honderd jaar geleden wel duizenden witte kievitsbloemen stonden. Door het zaad te verzamelen en deze op te kweken hoopt Natuurmonumenten de groep wilde kievitsbloemen in stand te kunnen houden en zelfs uit te kunnen breiden.

Hanne-Wil
Hanne-Wil Kievitsbosch
logo