Met de podcast Puur Natuur hoor en leer je meer over de afwisselende natuur in ons land. Beluister de verhalen in de podcast waar en wanneer je maar wilt. Deze keer vertelt boswachter Jacob de Bruin meer over het hoogveenherstel in het Fochteloërveen.
Opnieuw kleurt het water in natuurgebied het Wagejot op Texel plotseling oranje-roze. Dit bijzondere natuurverschijnsel, veroorzaakt door een micro-alg, is vijf jaar geleden voor het eerst waargenomen. Gisteren zagen onze boswachters op drone beelden hetzelfde effect weer. Gelukkig heeft dit niets van doen met de recente uitbraak van vogelgriep of lozing van chemicaliën. De oorzaak is een zeldzame combinatie van droogte, zoutgehalte van het water en daarin levende micro-organismen.
Er is een wolvenwelp gezien in het wolvenleefgebied op de Noord-Veluwe. Dit blijkt uit twee bevestigde waarnemingen die zijn binnengekomen bij het Wolvenmeldpunt. Er is ook een zichtwaarneming binnengekomen van vijf welpen. Dit is echter nog niet met beeld bevestigd.
Het is alweer bijna een jaar geleden dat Limburg werd getroffen door grote overstromingen. Natuurmonumenten heeft onderzoek laten doen naar hoe het hoogwater kon ontstaan en in hoeverre natuurlijke maatregelen kunnen helpen bij het vasthouden van water en het voorkomen van noodsituaties. Natuurlijke klimaatbuffers leveren een belangrijke bijdrage aan het opvangen van water bij extreme regenval en helpen overstromingen stroomafwaarts voorkomen.
Er komen steeds meer aanwijzingen dat de natuur voor ons echt gezond is. Huisarts Iris de Vries vertelt al wandelend hoe de natuur ons welzijn op talrijke vlakken positief beïnvloedt.
Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten doet een noodoproep: hij vraagt het Hoogheemraadschap van Delfland om per direct de stromingsrichting van het water aan te passen, om zo te voorkomen dat er nóg meer bestrijdingsmiddelen in de natuurgebieden van Midden-Delfland terecht komen.
De aangekondigde kabinetsplannen op 10 juni 2022 gaan over meer dan alleen stikstofreductie. Ze gaan ook over verbetering van de waterkwaliteit, de aanpak van de klimaatverandering, een schonere lucht en een goed perspectief voor boeren. En daarmee gaan ze ook over onze gezondheid en de leefbaarheid van het platteland. Als Natuurmonumenten juichen wij dit toe.
Natuurmonumenten, Wij.land en acht pachtboeren uit de Vechtplassen werken sinds vijf jaar samen in het project Van Pachter naar Partner. De verbeterde samenwerking heeft mede geleid tot mooie natuurresultaten in het gehele gebied. Zo zijn alle verpachte natuurpercelen rijker geworden aan bloemen, vlinders en vogels. Daarnaast lijkt de bodemfauna te zijn toegenomen door onder andere bokashi of compost toe te voegen.