Word vrijwilliger

Vrijwillige beheermedewerker

Gaat het landelijke, groene Noord-Brabant je aan het hart en lijkt het je leuk om met anderen samen te werken, buiten in de vrije natuur?

Beheermedewerker
Een halve dag per week. Het dagdeel kan zelf gekozen worden.
Beheereenheid Midden Brabant

Wat houdt de functie in?

Heb je daarnaast regelmatig een halve dag per week vrij om te investeren in uitdagende werkzaamheden? Dan is wellicht het werken bij de Vereniging Natuurmonumenten een leuke invulling.

De beheereenheid Midden Brabant van Natuurmonumenten is namelijk op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die één of meer dagdelen per week hun steentje willen bijdragen aan het natuurbeheer. Op dit moment komt het team boswachters letterlijk handen tekort om de natuurwaarden van de Loonse en Drunense Duinen veilig te stellen en liever nog; te ontwikkelen! In dit gebied gaat het vooral om het terugdringen van de Amerikaanse vogelkers. Deze uitheemse soort groeit super snel en zaait zich zo sterk uit dat jonge boompjes, die van nature in het bos in Nederland thuishoren, als het ware worden weggedrukt. Uiteindelijk ligt het gevaar van een saai donker bos van louter Amerikaanse vogelkers op de loer. Maar dat niet alleen! In Amerikaanse vogelkers komen nauwelijks insecten voor en dit betekent dan ook nog eens een enorme verarming van de dierenwereld. Natuurmonumenten wil graag het bestaande bos dat  in het verleden is aangeplant voor de houtproductie, omvormen naar een gevarieerd soortenrijk bos dat van nature op de Brabantse zandgrond thuishoort. Door de steeds meer oprukkende Amerikaanse vogelkers dreigt dit onhaalbaar te worden. In feite staat Natuurmonumenten voor een groot probleem, want het totale bosgebied bestrijkt vele honderden hectares. Dus hulp is zeer gewenst. 

Daarnaast is er nog een ander probleem, dat Natuurmonumenten zou willen aanpakken met behulp van vrijwilligers, en dat is het bestrijden van opslag van jonge boompjes op de heide en in het stuifzandgebied. Dit laatste wordt vooral in de wintermaanden gedaan.Het met handgereedschap uittrekken, uitsteken en omzagen van struiken en kleine boompjes van Amerikaanse Vogelkers. U werkt in een groep. Er zijn in totaal 8 groepen. Deze werken grotendeels zelfstandig. Iedere groep heeft een gedeelte van het gebied ?geadopteerd?. Op een vast dagdeel in de week gaat de groep daar aan het werk om het gebied schoon te maken van Amerikaanse Vogelkers. 

  • U leert het gebied van binnenuit kennen. U komt overal ook daar waar normaal niemand komt.
  • De groepen zijn gezellig tot zeer gezellig
  • U bespaart eventueel uitgaven aan een sportschool of fitnesscentrum
  • U bepaalt zelf uw tempo en  de intensiteit van uw arbeid al naar gelang uw conditie.

Team:

Er zijn 8 verschillende groepen die ieder op een eigen vast dagdeel in de week aktief zijn.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken personen die binnen een straal van 15 km van de Loonse en Drunense Duinen of Huis ter Heide woonachtig zijn.

Wat bieden wij?

  • Uitdagend werk bij een organisatie met een breed maatschappelijk draagvlak.
  • Een vast contactpersoon en beschikking over benodigde voorzieningen bij het werk.
  • Een onkostenvergoeding voor vervoer.
  • Een vrijwilligerspas voor korting op producten van Natuurmonumenten. 

Informatie en sollicitatie

Gerard van den Burg Tel. 06 52525657 Email: g.vandenburg@natuurmonumenten.nl
word nu lid