Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten vraagt dringend om ondersteuning bij toezicht in buitengebied

05 februari 2018 | Natuurmonumenten

Zondag is een boswachter van Natuurmonumenten in natuurgebied Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede aangevallen. Dit gebeurde nadat hij twee mannen aansprak op hun gedrag. Ze liepen met drie loslopende honden buiten de paden in het natuurgebied. Gelukkig raakte de boswachter niet gewond. Een gebrek aan goede verbindingsmiddelen maakte dat de boswachter lastig assistentie in kon roepen. Natuurmonumenten maakt zich al langer zorgen om de veiligheid van haar toezichthouders in het buitengebied en vraag daarom dringend om ondersteuning.

Boswachter

De afgelopen jaren nam de capaciteit voor toezicht in het buitengebied af, doordat de politie zich grotendeels heeft teruggetrokken. De Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD) besloot recent om haar toezichthouders in de avonduren niet meer in te zetten omdat ze hun veiligheid onvoldoende kan garanderen. De overblijvende toezichthouders, in dienst van terreinbeheerders en particulieren, moeten het werk nu grotendeels alleen opknappen.

Jerry Meijs, boswachter bij Natuurmonumenten: “We doen ons uiterste best om de overlast in buitengebieden terug te dringen, maar zijn structureel met te weinig toezichthouders en hebben onvoldoende middelen om onze taak goed te kunnen uitvoeren. We zijn goed opgeleid, hebben politiebevoegdheden en zijn uitgerust met geweldsmiddelen, maar het ontbreekt aan fatsoenlijke verbindingsmiddelen zoals bijvoorbeeld C2000-portofoons waarmee we direct assistentie kunnen vragen aan collega’s. Het was zondagmiddag ook erg moeilijk om mijn locatie voor de politie assistentie door te geven met een mobiele telefoon. Op een portofoon zit een noodknop die meteen je locatie aan de meldkamer doorgeeft”.

Extra wrang was het voor Jerry om achteraf te horen dat twee toezichthouders van een collega-terreinbeheerder in de buurt waren. “Als ik een portofoon had gehad, had ik in directe verbinding gestaan met andere toezichthouders en om assistentie kunnen vragen.” Er is samenwerking tussen collega-organisaties, particulieren en de RUD, maar er is meer nodig om elkaar te kunnen ondersteunen in het werk.

Ondersteuning nodig

De verantwoordelijkheid voor veiligheid ligt bij openbare besturen als rijk, provincie en gemeenten. Tot op heden zijn in Zeeland verzoeken om Boa’s op het C2000 netwerk aan te sluiten geweigerd. Dit geval maakt weer eens extra duidelijk dat het zo eigenlijk niet langer kan.

Terreinbeheerders leveren al heel veel inzet, terwijl daar vanuit de overheid geen vergoeding tegenover staat. Natuurmonumenten dringt landelijk aan op intensivering van toezicht en pleit voor meer geld en ondersteuning van de overheid. Natuur is een onderdeel van het buitengebied en het tekort aan toezichtcapaciteit en middelen gaat ten kosten van veiligheid en vergroot de kans op aantasting en schade in kwetsbare natuurgebieden.

Natuurmonumenten