Natuurmonumenten start met aanleg speelnatuur Kardinge
Begin maart start Natuurmonumenten met de aanleg van speelnatuur van OERRR in Kardinge. Een natuurlijke speelplek voor kinderen uit de wijken Beijum, Lewenborg en overige stadswijken.
De locatie van deze speelplek ligt ten oosten van het Koerspad, tussen Beijum en Lewenborg en de sportvelden Kardinge. Dit najaar hoopt Natuurmonumenten de speelnatuur feestelijk te openen voor publiek. De locatie is ook toegankelijk voor mensen met een beperking.
Start van het project
Coördinator natuurbeheer Kardinge Reiner Hartog is blij dat het project nu uitgevoerd gaat worden: ‘begin maart starten we met ‘de eerste schop’ in de grond op deze bijzondere locatie. We gaan aan de slag met de aanleg van een waterspeelplek voorzien van een pomp met een waterloop, we gaan vlottenwater met steigertjes aanleggen, maar ook picknickplekken die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Natuurlijk mogen heuveltoppen met speelzand en klim- en klauterstammen niet ontbreken. We hebben de afgelopen periode veel werk achter de schermen verricht en staan nu te popelen om eindelijk echt te beginnen’.
Waarom speelnatuur?
De aanleiding voor speelnatuur kwam enige jaren geleden naar voren toen wijkbewoners en Natuurmonumenten samen een nieuw inrichtingsplan voor de zuidelijke wijkrand van Beijum opstelden. Eén van de onderdelen betrof de wens om een natuurlijke speelplek voor kinderen uit de wijken Beijum en Lewenborg te realiseren. Dit verzoek paste goed bij het jeugdprogramma van Natuurmonumenten OERRR.
Wat is OERRR?
OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar de natuur laat ontdekken. Een stap in OERRR is een stap buiten de deur. OERR is buiten spelen, beestjes zoeken, vies worden en in bomen klimmen. Maar ook fantaseren, nieuwe ervaringen opdoen en leren van de natuur.
Samen aanleggen en onderhouden
Hartog licht verder toe; ‘destijds gaven wijkbewoners aan behoefte te hebben aan een natuurlijke locatie waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat kinderen kennismaken met de natuur en dat spelenderwijs in de buurt kunnen doen. Het OERRR programma van Natuurmonumenten leent zich daar bij uitstek voor, zo vervolgt Hartog. Begin maart start loonbedrijf Mulder uit Noorddijk met het zwaardere werk. Gaandeweg de aanleg willen we graag samen met omwonenden de locatie opbouwen. Heb je zin om mee te helpen bij de aanleg of straks in het klein onderhoud, laat het ons weten!’ Stuur een email naar [email protected]
Natuur voor iedereen
Het toegankelijk maken van de Speelnatuur in Kardinge is onderdeel van het project Natuur voor iedereen. In 2016 ontving Natuurmonumenten en haar projectpartners een bijdrage van bijna 2 miljoen euro van de Postcode loterij om dit mogelijk te maken. Met dit project maken we de natuur toegankelijker voor mensen met een beperking. Dat is nodig, want voor ruim 4 miljoen Nederlanders is het bezoeken van natuurgebieden een lastige opgave. Zandpaden, klaphekjes of gebrekkige parkeerplaatsen vormen soms onneembare hindernissen. Dankzij de deelnemers van de Postcode loterij gaat Natuurmonumenten samen met haar projectpartners de komende drie jaar in 40 natuurgebieden aan de slag met aanpassingen, zodat iedereen van de natuur kan genieten.
Projectpartners
Binnen dit project werkt Natuurmonumenten samen met Revalidatiefonds, Fonds verstandelijk gehandicapten, Kenniscentrum Groen & Handicap, NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) en de Speeltuinbende aan de ambitie Natuur voor iedereen!