natuurgebied

Egheria

nieuws

Klimaatneutrale kachel voor beheerkantoor Noordoost Twente

Op Erve Middelkamp in natuurgebied Egheria bij De Lutte is afgelopen week een klimaatneutrale CV in gebruik genomen.

De centrale verwarming wordt verwarmd door het verbranden van houtpellets. Onze Twentse medewerkers zitten er daardoor weer warmpjes én klimaatneutraal bij. De houtgestookte cv is een van de duurzame projecten die dankzij de samenwerking met energiebedrijf Nuon tot stand kwam.

Houtpellets

Houtpellets zijn een nieuwe vorm van vaste brandstof. Het zijn een soort korrels gemaakt van samengeperst houtafval. Hout is een CO2-neutrale brandstof, omdat bomen tijdens hun leven eerst CO2 hebben opgenomen. Bij de verbranding komt diezelfde hoeveelheid kooldioxide vrij. Er wordt dus geen extra CO2 aan de atmosfeer toegevoegd zoals bij fossiele brandstoffen als olie en aardgas het geval is.

Pelletkachel

De houtgestookte CV verwarmt het beheerkantoor van Natuurmonumenten op Erve Middelkamp. In een voorraadbak is ruim zeven ton pellets gestort en elke ochtend komt een deel hiervan computergestuurd in de kachel terecht. Hiermee wordt een voorraadvat vol water verwarmd, dat vervolgens door de CV wordt rondgepompt.
 

Erve Middelkamp

Het project past goed in de plannen rond Erve Middelkamp. Het historische boerenerf kenmerkt zich door rust en stilte en haar hoge natuur- en cultuurwaarde. Natuurmonumenten wil deze unieke waarden behouden en Erve Middelkamp tegelijkertijd beter beleefbaar maken voor publiek.

word nu lid