natuurgebied

De Onlanden

Fietsspeurtocht voor scholen, groep 6, 7 en 8

Ontdek het geheim van De Onlanden

Aan de rand van Groningen ontwikkelt zich een heel bijzonder robuust natuurgebied: De Onlanden. Het loopt van Groningen tot aan Leek en Eelde. Zeldzame dieren als otters, roerdompen en zilverreigers hebben het grote moerasgebied al ontdekt. Maar hebben de kinderen in Groningen en de omliggende dorpen het gebied ook al ontdekt?

Bron: NatuurmonumentenVoor wie?

Deze spannende fietsspeurtocht is voor de groepen 6, 7 en 8, waarbij kinderen op zoek gaan naar de geheimen van De Onlanden. De tocht start bij het schuurtje van boswachter Bart op De Onlanderij, aan de rand van de wijk Ter Borch. De kinderen krijgen een rugzak vol onderzoeksmaterialen, verrekijkers en zoekkaarten. Op strategische plekken in het landschap vinden ze ingegraven boxen. Elke box onthult via een opdracht een verborgen geheim. Zo leren ze van alles over landschap, natuur, klimaatverandering, cultuurhistorie en archeologie. De speurtocht duurt een halve dag en is het hele jaar te doen.

Kraak de code

Het mysterieuze koffertje van de boswachter ligt ondertussen goed afgesloten op De Onlanderij. Welk geheim zit er toch in dat koffertje? En kunnen de kinderen met de gevonden aanwijzingen de code kraken? 

Verhalend ontwerp

Scholen die dieper op de materie in willen gaan, kunnen een verhalend ontwerp uitvoeren. Hiervoor is een compleet draaiboek beschikbaar. Reken in dat geval op minimaal vier dagdelen. 'Het Geheim van de Onlanden'  wordt beschikbaar gesteld in samenwerking met het Natuur- en Duurzaamheids Educatie Centrum Groningen.Bron: Natuurmonumenten

Details

Je dient zelf voor fietsen voor alle kinderen te zorgen en ook begeleiding. De start is op De Onlanderij, Madijk 1 in Eelderwolde. Aan deze speurtocht zijn verder geen kosten verbonden. Wil je de speurtocht uitbreiden met arrangementen met eten en drinken. Dan kan dat op De Onlanderij. Voor meer informatie en boekingen: H [dot] Kievitsbosch [at] natuurmonumenten [dot] nl

word nu lid