Meer ruimte voor

Grote wilde dieren

Zelf groot wild zien

Oog in oog staan met een hert, zwijn of ree. Een bijzondere belevenis! Natuurmonumenten gunt iedereen zo'n onvergetelijke ervaring. Bekijk hieronder tips en locaties waar je wild kunt kijken.

Routes & observatiepunten

Bekijk het overzicht van natuurgebieden waar grote wilde dieren leven. Door deze gebieden lopen mooie wandelroutes waarlangs je herten, zwijnen of reeën kunt zien. Ook zijn er speciale observatiepunten waar je in alle rust naar wild kunt kijken. Maar: het zijn wilde dieren, dus een 'zichtgarantie' is er niet. 

Wild spotten

De meeste kans om edelherten te zien heb je in de vroege ochtend. Dan zoeken ze open plekken op om te grazen. Loop heel stilletjes naar zo’n bosweide. Liefst tegen de wind in. Draag geen opvallende kleding en ga stil zitten tussen de bomen. Grote kans dat de herten al grazend dichterbij komen. Maak geen onverhoedse beweging, want dan zijn ze weg.

Damherten
Damherten zijn vrij makkelijk te zien, ook overdag als je je rustig gedraagt. Ze komen onder meer voor in het Deelerwoud op de Veluwe, Slot Haamstede op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland en in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. 

Zwijnen
De meeste kans om wilde zwijnen te zien heb je in de ochtend- en avondschemering, wanneer de alleseters op pad gaan om voedsel te zoeken. De Veluwe is in Nederland hun grootste leefgebied, maar de dieren zijn ook te zien in Zuid-limburg en Sint-Jansberg.

Reeën zien
Wie zich rustig gedraagt, kan op talrijke plekken in de natuur reeën zien. Speur 's morgens vroeg of in de avond eens langs bosranden of op andere open plekken waar mals groen te vinden is. De kans is groot dat je vroeg of laat een ree ziet.

Wild kijken met de boswachter

Speuren naar reeën, herten of zwijnen kan ook met de boswachter. Zo zijn er avond- of ochtendwandelingen met een grote kans op het zien van reeën en speciale excursies tijdens de bronst van edelherten. 

Uitrusting

Voor het bekijken van groot wild is een verrekijker een must. De webshop biedt uitstekende verrekijkers met korting voor leden. Ook handig zijn wandelkaarten van wildgebieden, zoals de wandelkaart Nationaal Park Veluwezoom en Deelerwoud en de wandelkaart Leuvenumse bossen en Veluwemeerkust.

 

Zelf wild zien

VIP Safari

Ga dan mee op VIP-safari met de boswachter.

Wild fotograferen

Huur dan eens een hoogzit in het Deelerwoud.

Observatiepunten

Overzicht van observatiepunten op de Veluwe.

word nu lid